Depremler, yer kabuğundaki kırılmalar sonucu meydana gelen ve sarsıntı şeklinde kendini gösteren doğal olaylardır. Bu sarsıntılar, yerleşim yerlerinde büyük yıkımlara, can kayıplarına ve maddi hasara yol açabilir. Bu yüzden, depremlerin anında öğrenilmesi ve halkın bilgilendirilmesi büyük önem taşır.
Deprem anında ne yapılması gerektiği ve hangi bölgelerin risk altında olduğu gibi bilgilere erişmek için güvenilir kaynaklardan bilgi almak hayati önem taşır. Bu noktada, Kandilli Rasathanesi ve AFAD gibi kurumlar devreye girer.
Az Önce Deprem Mi Oldu? En Son Nerede Deprem Oldu?
AFAD, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Kandilli Son Depremler Listesi İçin Tıklayınız
AFAD Son Depremler Listesi İçin Tıklayınız
Kandilli Rasathanesi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye'deki depremleri izleyen ve halkı bilgilendiren en köklü kurumdur. Kandilli Rasathanesi, her gün yüzlerce depremi kaydeder ve bu verileri halkla paylaşır. Kandilli'nin web sitesinde "Son Depremler" bölümüne girerek, anlık olarak Türkiye ve çevresindeki depremleri takip edebilirsiniz. Veriler, enlem-boylam bilgileri, derinlik ve büyüklük gibi detaylı bilgilerle sunulur.
Özellikle, 13 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşen depremler incelendiğinde, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı büyüklüklerde birçok deprem yaşandığı görülmektedir. Örneğin, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Sultanıye'de meydana gelen 1.8 büyüklüğündeki deprem, hafif sarsıntı olarak kaydedilmiştir. Bunun gibi birçok deprem, Kandilli Rasathanesi tarafından anlık olarak izlenir ve raporlanır.
AFAD
Türkiye'de bir diğer önemli kaynak ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'dır. AFAD, sadece depremleri izlemekle kalmaz, aynı zamanda afet sonrasında yapılacaklar konusunda halkı bilgilendirir ve yönlendirir. AFAD'ın internet sitesi, son dakika depremlerine dair bilgileri anlık olarak günceller.
Deprem verilerinin güvenilir olması, doğru kararlar alınabilmesi için hayati önem taşır. Kandilli Rasathanesi ve AFAD, Türkiye'deki en güvenilir iki kaynak olarak öne çıkmaktadır. Her iki kurum da depremleri kaydederken yüksek hassasiyetli cihazlar kullanır ve verileri titizlikle analiz eder. Bu sayede, depremler hakkında en güncel ve doğru bilgilere ulaşmanız mümkün olur.