Yediklerinizi değiştirmeden yağ yakmanın şaşırtıcı yolu: 7 haftada 10 kilo verin

Birçok diyet planı yediğiniz yiyeceklere odaklanırken, son yıllarda "ne zaman" yediğinizin de önemli olduğu vurgulanıyor. İşte bu noktada aralıklı oruç (intermittent fasting) devreye giriyor. Bu yöntem, yemek yeme saatlerini düzenleyerek kilo vermeye yardımcı oluyor ve fazla kiloları verdirirken sağlığınızı da destekliyor.

Giriş Tarihi :03 Ekim 2024 , 18:04 Güncelleme Tarihi :03 Ekim 2024 , 18:04
Yediklerinizi değiştirmeden yağ yakmanın şaşırtıcı yolu: 7 haftada 10 kilo verin

İÇİNDEKİLER

Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yayımlanan bir incelemede, aralıklı oruç tutmanın veya zaman kısıtlı beslenmenin kilo kaybına etkili olduğu fikri desteklendi. Yapılan araştırmalara göre, bu yöntemle 10 hafta içinde ortalama 7 ila 11 kilo arasında kayıplar yaşanabiliyor.

👨‍🏫 Sertifikalı kişisel antrenör Jim Richard, aralıklı oruçla ilgili görüşlerini paylaştı. Jim "Aralıklı oruç, yağ yakımını doğal olarak artırmanın en etkili yollarından biridir. Yemek yeme ve oruç tutma dönemlerini dönüşümlü olarak içerir ve vücudunuzun enerji için yağ depolarını kullanmasına yardımcı olur" diyor.


🔍 Oruç Tutarken Vücudunuz Nasıl Tepki Veriyor? 🤔

⏳ Bu yöntemi uygularken vücut, insülin seviyelerinin düşmesiyle birlikte enerji için glikoz yerine yağ depolarını kullanmaya başlar ve bu duruma ketozis adı verilir. Jim Richard, en etkili oruç penceresi olarak "16/8" yöntemini öneriyor. Yani, günde 16 saat oruç tutulup, yemeklerin sekiz saatlik bir zaman diliminde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

🔥 Jim, "Bu yöntem, insülin seviyenizi uzun süre düşük tutar ve vücudunuzun yakıt olarak yağ yakmasını teşvik eder" diye ekliyor. Ayrıca, aralıklı oruç sırasında otofaji adı verilen ve vücudun hasarlı hücreleri temizleyip yenilerini oluşturduğu sürecin de tetiklendiğini söylüyor. 🔄 Bu sayede yağ kaybı gerçekleşirken, genel sağlığınız da iyileşiyor.


📌 Aralıklı Oruçta Nelere Dikkat Edilmeli? 🥗

🚫 Aralıklı orucun ana odağı ne yediğiniz olmasa da, zayıflamak isteyenlerin beslenme pencereleri sırasında sağlıklı ve tam gıdalar yemeleri öneriliyor. 🍳 Jim, "Oruç penceresinde su, siyah kahve veya yeşil çay gibi sıfır kalorili içecekler tüketmek, ketozis durumunu korumak için önemlidir" diyor. ☕🍵

📊 Harvard Halk Sağlığı Okulu, 2024 yılına ait bir raporda aralıklı orucun olumlu etkilerine dair geniş bir çalışma sundu. 📈 40 çalışmanın incelendiği bu rapor, farklı sürelerde ve denek sayılarında yapılan deneylerde, kilo kaybının düzenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini ortaya koyuyor.