Dünyaca ünlü bonsai ağaçları, sadece sabır ve emek isteyen bir sanat değil, aynı zamanda yüksek değerleriyle hırsızların da gözdesi haline geldi. Özellikle Fukushima'daki üreticiler, hem fidye talepleriyle hem de art arda gelen hırsızlıklarla başa çıkmaya çalışıyor.
Fotoğraflar: AA
SAKSISI 600 BİN LİRA DEĞERİNDE BONSAİ'LERE BÜYÜK İLGİ VE HIRSIZLIK TEHDİDİ
Japonya'nın simgelerinden biri olan ve dünyaca ünlü bonsai ağaçları, değerlerinin artmasıyla birlikte büyük çaplı hırsızlık çetelerinin hedefi haline geldi. Bu minyatür ağaçlar, hem yetiştirilmesi hem de korunması için büyük çaba gerektirirken, bonsai üreticileri artan fidye talepleri ve hırsızlıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor.
KÜRESEL TALEP, HIRSIZLIKLARI ARTIRIYOR
Asahi'nin haberine göre, bonsai ağaçlarına olan küresel talebin yükselmesiyle birlikte 2024 bahar aylarından bu yana Japonya'da 30'dan fazla hırsızlık vakası kayıtlara geçti. Özellikle nadir bulunan türlerin, koleksiyonerler tarafından yüksek fiyatlarla talep edilmesi, hırsızların iştahını kabartıyor. Öyle ki bazı bonsai ağaçları, saksılarıyla birlikte 600 bin lirayı bulan fiyatlarla satışa sunuluyor.
TOHUM TOPLAMA BİLE DEVLET İZNİ GEREKTİRİYOR
Bonsai yetiştiriciliği, sadece sabır ve ustalık değil, aynı zamanda yasal düzenlemelere de bağlı bir süreç. Fukushima'da bulunan Azuma Dağı'nın eteklerindeki "Goyo-matsu" olarak bilinen beş iğneli çam tohumları, yalnızca devlet izni ile toplanabiliyor. Bu bölge, ülkenin en ünlü bonsai yetiştirme alanlarından biri olarak biliniyor ve son yıllarda hırsızlık çetelerinin odağında yer alıyor.
Bölgede dört bonsai üreticisinin hırsızlık mağduru olduğu ve yalnızca bu vakalarda milyonlarca lira zarar edildiği belirtiliyor.