4857 sayılı iş Kanunu'nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı, toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde, söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
İş sözleşmelerine kanuna aykırı hiç bir hüküm konulamaz...
Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır. Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'la belirlenmiştir.
Haftalık çalışma süresi en çok 45 saat olacaktır...
İş kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde; 2 aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. İşyerinde 12 saat çalışma iş kanunu hükümlerine aykırıdır.
* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
24.01.1964 doğumluyum, işe giriş tarihim 5.5.1988, 7200 iş günüm var. Askerlik borçlanmasını yaptım, askerden sonra sigortalıyım. Ne zaman emekli olabilirim? Bu yeni yasa çıkacak olursa beni etkiler mi? Ahmet GÜLEN/BURSA
SSK girişiniz ve ödemiş olduğunuz askerlikle (18 ay) beraber 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl ve prim gün sayınız tamamlanmış ancak 49 yaşınız 2013 yılında dolacak. Bu durumda emekli olabileceğiniz tarih 24 Ocak 2013 tarihi olacaktır. Çıkmamış olan yasa için yorum yapamıyoruz.