Geçen ay Van'da uranyum bulunduğuna yönelik bazı haberler çıktı. Bu arada, Yozgat'ta da bir Avusturalya'lı şirket uranyum aramaya başladı. Bu haberlerin ayrıntılarını konuştuğumuz uzmanlar, Türkiye'nin trilyonluk uranyum ve toryum madenleri üzerinde oturduğunu söylediler.
Maden Tetkik Arama (MTA) Türkiye'nin karadaki toplam uranyum miktarının 9 bin ton olduğunu tahmin ediyor.
5 bin megawatt bir santral için yılda bin ton uranyuma ihtiyaç var.
Uranyumun kilogramı günümüzde 220 dolara kadar çıkıyor. Düşünün, ortalama 150 dolardan bile hesaplansa Van Gölü'nde bulunan 50 tonluk rezerv 7,5 milyar dolar ediyor. Sınır komşumuz olan İran'ın 100 tonluk uranyum ile yaptıklarını gördükçe bizim sadece Van Gölü'nden çıkacak olan 50 bin tonluk uranyumla neler yapabileceğimizi düşünmekte yarar var.
Van'daki uranyum, yeraltı kaynaklarımızdan sadece bir tanesi. Bu şekilde çıkarılmayı bekleyen daha nice kaynaklar var. (Petrol, bor, altın, toryum vs.) Uzmanlar, muhtemel uranyum ve toryum yataklarının araştırılmasına hız verildiğini, son bilgiler ışığında Türkiye'nin olası uranyum haritası çizildiğini vurguladı. Türkiye'nin geleceğinin ne kadar parlak olduğunu gösteren bu haritaya göre, muhtemel uranyum ve toryum alanları şöyle:
TRAKYA BÖLGESİ:
Istranca ve Çatalca masifleri sektörü. Batıda Bulgar hududundaki Büyük Çekmece gölü batısına kadar uzanıyor. Çatalca kuzeybatısı, Ergene havzası, Gelibolu-Saroz bölgesi, Keşan, Malkara, Uzunköprü.
KOCAELİ BÖLGESİ:
Akçakoca, Samanlı Dağları, Kayışdağı, Gebze kuzeyi, Kılıçlı, Şile'nin güneybatısı.
ÇANAKKALE-BURSABİLECİK BÖLGESİ: Kapıdağ yarımadası sektörü. Marmara adaları, Lâpseki, Mudanya, Manyas-Kemalpaşa Kazdağ masifi: Çan, Çanakkale, Ezine, Ayvacık, Edremit, Balya, Yenice Balıkesir ve Burhaniye civarı, Bursa-Eğri göz masifleri sektörü, Kemalpaşa, Balıkesir, Gediz, Simav.
İZMİR-MANİSA-UŞAKDENİZLİ-AYDIN BÖLGESİ:
Uşak, Demirci, Gördes, Ayvalık; Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Saray, Nazilli, Buldan civarı, Alaşehir, Eşme, Uşak, Bozdoğan.
KÜTAHYA-UŞAK-BURDUR BÖLGESİ: .Uşak, Denizli-Acıpayam, Fethiye, Burdur, Isparta, Kütahya.
ESKİŞEHİR-SİVRİHİSAR BÖLGESİ: Eskişehir-Bozüyük, Bilecik, Söğüt, Göynük, Sivrihisar.
ANKARA-AFYON-KONYA BÖLGESİ: Ilgın (Konya) Karaman, Ankara Nallıhan, Beypazarı ve Ayaş, Konya batısında (Beyşehir-Yalvaç) Polatlı-Haymana.
ÇANKIRI-YOZGAT-KIRŞEHİR -KAYSERİ-NİĞDE BÖLGESİ:
Kızılırmak sektörü, Alaca, Sungurlu, Çankırı; batıda Kalecik, Kırıkkale, Bala, Tuz gölü; Aksaray, Kayseri, Akdağmadeni, Çankırı güneyi, Kalecik, Bala Ürgüp, Göreme bölgesi, Yerköy, Yozgat, Şarkışla, Gemerek, Denek dağı, Çiçek dağı doğu uzantıları Karasınır dağları, Yıldızeli kompleksi önemle üzerinde durulacak sahalardandır. Niğde sektörü: Konya Ereğlisi, Çamardı, Bolkardağ sektörü, Çiftalan, Pozantı.
BOLU-ZONGULDAKKASTAMONU BÖLGESİ: Bolu, Kastamonu -Daday, Kastamonu, Taş-Köprü, Devrekâni, Elek dağ, Karadeniz Ereğlisi, İnebolu, AmasraÇakraz, Çamlı, Kandilli, Armutçuk, Alacaağzı, Tefenni, Kirenlik, Kireçlik, Ilıksu, Çataldere, Kozlu batısı, Üzülmez, Zonguldak, Gelik, Kilimli, Göbü, Filyos çayı doğusunda Tarlaağzı-Amasra arası, Değirmenağzı deresi, Pelitovası, Söğütözü, Kozcaviran, Azdavay, Suğla yaylası.
ÇORUM-SİNOP-AMASYA BÖLGESİ: Osmancık Ilgaz, Dodurga, Çeltek.
SİVAS-ERZİNCAN BÖLGESİ:
Sivas, Hafik, Koyulhisar, Şebinkarahisar, Erzincan Tercan, Kemah, Divriği, RefahiyeŞebinkarahisar.
Bu sektörün dikkat çekici bir kısmı Divriği çevresidir.
Demirdağ, Penkürt, Güldağ, Efendi deresi, Sivas, Hafik, Zara, Erzincan, Tercan.
KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ:
Gümüşhane-Trabzon-Ordu -Mesudiye, Fatsa, Alucra Rize-Bayburt-Çoruh sektörü:
Sürmene, Çakırgöldağ, Bayburt, Borçka, Çoruh, Ardanuç, İspir.
Bayburt batı ve güneybatısında, Çoruh ile Yusufeli dolaylarında ve Oltu ile Örtülü, Murgul, Gümüşhane, Trabzon, Ordu sektörü dikkati çekici, önemli bir sahadır.
ERZURUM-KARS-VAN BÖLGESİ: Kağızman ve Oltu, Horasan'da ve Van, Kars.
ELÂZIĞ-BiTLiS BÖLGESİ:
Malatya, Elâzığ, Doğanşehir, Pülümür. Keban çevresi, Pertek, Ağacandağ, Elâzığ ve Ergani, Akçadağ güneyinde Çavuşlu, Baskil, Pertek güneydoğusu, Malatya, Bitlis masifi, Bingöl güneyi, Muş, Van gölü güneyi, Çatak, Pervari, Şirvan, Baykan, Lice.
HAKKÂRİ BÖLGESİ:
Yüksekova'nın güneydoğusunda hududa kadar olan sahada ve Hakkâri kuzeyi, Şemdinli civarı ve Yüksekova'nın güneydoğusu.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Diyarbakır'la Siirt arasında, Cizre güneydoğusu, Besni, Adıyaman, Kâhta.