Mevlana'nın pergel metaforu ve Bosna

BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Eklenme Tarihi 14 Temmuz 2010
Hz. Mevlana, meşhur pergel metaforu yardımı ile önemli bir konuyu anlatır. "Pergelin iğneli ayağı sabittir benim dinimde, ama diğer ayağıyla yetmiş iki milleti dolaşırım". Yani eğer iğneli ucu bir yere sabit olmazsa kişinin adeta serseri mayın gibi rastgele dolaşacağını, diğer taraftan iki ayağı da sabit olursa âlemdeki güzellikleri seyre çıkamayacağını ifade etmek ister." Mevlana'nın deyişi ile pergeli Ankara'ya koyup alemi şöyle bir dolaştığınızda, bin kilometrelik alan içinde 23 ülke giriyor. Türkiye için, Filistin neyse Kerkük odur, Kıbrıs odur, Kerkük neyse Bosna odur, Bosna neyse Çeçenya odur, Selanik odur. Selanik neyse Gazze odur, Filistin odur. Başbakan Erdoğan'ın Bosna çıkartmasının derinliği işte buradadır. Kıbrıs, Filistin, Gazze, Irak,(Musul, Kerkük)İran, Azerbaycan, Gürcüstan, Çeçenya, Kırım, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya, Manastır, Yunanistan (Selanik), Arnavutluk, pergelin dolaşan ayağı içindedir. Türkiye bölgesel güç olarak, pergelin dolaşan ayağı içine giren her yerde olmaktadır. Türkiye topraklarının yüzde 5'ini oluşturan Doğu Trakya bölgesi Balkan coğrafyası içinde yer almaktadır. Dolayısıyla, coğrafi açıdan Türkiye bir Balkan ülkesidir. Ama bundan daha önemlisi, Türkiye yaklaşık 600 yıla yakın Balkanlar'da hüküm sürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasını taşımaktadır. Türkiye ayrıca siyasi, tarihsel ve kültürel yönden de bir Balkan ülkesidir.

* * *
TARİHSEL BAĞLAR
Balkanlar tarihsel olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun başlıca yayılma alanıydı. Osmanlı bir Asya veya Orta Doğu İmparatorluğundan çok, bir Balkan İmparatorluğu görünümündeydi.Böylece yaklaşık 600 yıla yaklaşan Osmanlı egemenliği bölgenin dinsel, etnik, ekonomik ve kültürel yapısını etkileyerek günümüze dek ulaşan gelişmeler üzerinde değişik düzeylerde ve yoğunluklarda belirleyici oldu. Balkanlar coğrafyasında yaklaşık rakamlarla 1 milyon 70 bin Türk ve 8,2 milyon (Balkanlı Türkler dahil) Müslüman nüfus yaşamaktadır. Balkanlar'ı Türkiye için önemli kılan ve bölge ile olan ilişkilerini yakından etkileyen bir faktörde bölgenin jeopolitik konumudur. Türkiye'nin Balkanlar'da bulunan tek toprak parçası olan Doğu Trakya bölgesi İstanbul ve Boğazların savunması açısından büyük önem taşımaktadır. Balkanlar üzerinden gelebilecek bir saldırı için Doğu Trakya bölgesinde yeterli "ülke derinliği" bulunmamakta ve bu nedenle burası "stratejik savunma bölgesi" diye değerlendirilmektedir. Balkanlar, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan yoludur. Türkiye'nin ekonomik ve siyasal ilişkilerinin en yoğun olduğu Avrupa ülkeleriyle arasındaki bağlantı yolları bu bölgeden geçer. Dolayısıyla Balkanlar'ın istikrar ve barış içinde bulunması, hem Türkiye'nin güvenliği için hem de bu bağlantı yollarının kesilmemesi ve aksamaması açısından büyük önem taşıyor.

* * *
ALBAY ÇİÇEK OLAYI NEREYE DAYANDI
Genelkurmay Askeri Savcısı Yavuz Şentürk tarafından Albay Dursun Çiçek hakkında hazırlanan iddianamenin yankısı sürüyor. Askeri Savcı, Çiçek'in İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hazırladığını teyit ediyor. Ancak bunu kendi başına hazırladığını, üstlerinin ve astlarının bilgisi olmadığını, amiralliğe terfi edemediği için kızarak hazırlayıp, medyaya servis ettiğini belirtiyor. İddianamenin özeti şu: "İddianame olayı adeta Çiçek'in üstüne yıkmış. Hatta Savcılık bir adım daha ileri giderek, diğer sanıkları "mağdur" göstermiş. 14 kişinin ismi iddianamede "mağdur" sıfatıyla yer aldığı görülüyor. Bunlar arasında Org. Saldıray Berk ve İlhan Cihaner' de var. Çiçek imzalı söz konusu belgeye "yazı" denmiş. Savcı diyor ki, üstlerin haberi olmadığı için plan ya da belge diyemeyiz."