BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 16 Ağustos 2010

Harp oyunları ve siyaset oyunları

Satranç, bilinen en eski harp oyunudur. Yine Çinliler tarafından bulunan ve satranç kadar eski sayılan Wei-Hei (Kuşatma, şimdiki ismiyle GO), sivillerin yoğun olarak oynadığı bir harp oyunudur.
Ama modern harp simülasyonlarının sivillerin kontrolüne verilmesi, sivil harp oyunculuğunun doğuşu olmuştur. 19. Yüzyıl'da Oxford'ta (İngiltere) ilk sivil harp oyunu kulübü kurulmuştu. 1950'li yıllara kadar birçok harp oyunu üretildi ve sivillerin beğenisine sunuldu.
1953 yılında Charles S. Roberts isimli Amerikalı bir genç, iki hayali ülkenin savaşını anlatan Tactics isimli ilk sivil harp oyununu piyasaya sürdü. Bu oyun sivillerin beğenisine sunulan ilk modern harp oyunudur. Roberts insanların oyuna rağbet ettiğini ve birçok insanın modern harp oyunlarına ilgili olduğunu görmüştü.
Amerika'da yaygınlaşan modern harp oyunculuğu, Avrupa'ya da sıçradı ve oradan tüm dünyaya yayıldı.
Harp oyunları simule ettikleri senaryolara göre 4 kategoridedir: 1) BÜYÜK STRATEJİ (Grand Strategy): Bir veya birden çok savaşa veya daha uzun bir döneme odaklanılır. Birlikleri ayrı ayrı kontrol etmek yerine, cepheler üzerine yoğunlaşılır. Politik, ekonomik ve askeri olayların kontrolünün simülasyonudur. 2) STRATEJİ: Genelde tümen, kolordu, ordu büyüklüğünde birliklere komuta edilen harp oyunlarıdır. Üretim ve diplomasi ön plandadır. Bir savaş veya uzun süren bir muharebe simule edilir.
Kara, hava ve deniz kuvvetlerine hep birlikte komuta edilebilir. 3) OPERASYONEL: Birlikler tabur ile tümen arasında değişir.
Hava ve lojistik gibi etmenler oldukça ön plandadır. Genelde, kuvvet sınıflarından(kara, hava ve deniz) sadece birine odaklıdır.
Genelde bir muharebe veya operasyonu simule eder. 4) TAKTİK: Birlikler manga, takım ve bölük arasında değişir.
Her zaman tek bir kuvvet sınıfına odaklıdır. Bir çatışmayı veya muharebeyi simule eder.
Günümüzde siyasette, bir harp oyunu gibi yapılmakta, Büyük Stratji'de belirtildiği gibi, bir veya birden çok hedefe veya daha uzun bir döneme odaklanılır. Partiler, politik, ekonomik ve askeri olay kontrolünün simülasyonunu ne kadar çok yaparsa, gelecek olaylara liderini ve kadrolarını daha iyi hazırlama imkanı bulur.

13 EYLÜL SABAHI NE OLACAK?
13 Eylül sabahına adım adım yaklaşıyoruz. Türkiye'de, sivil ve askeri kesimlerin akıl odalarında,13 Eylül sabahı simülasyonları yapıldığını duyuyoruz. Yapılmakta olan simülasyonlarda acaba ne görünüyor? Gizli ve açık son anketlerin gösterdiği gibi, "Evet" oyları, "Hayır" oylarının önünde seyrediyor. 13 Eylül sabahından itibaren Türkiye hiçbir şey eskisi olmayacak. Daha büyük adımların 2011 genel seçimlerine paralel atılması mümkün olacak.

Bugün ve yarın

27 Mayıs darbesi sonrasında 1961 anayasasına giren,12 Eylül darbesi sonrası 1982 anayasasında en kritik düzenleme, egemenlik üzerinde yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşundan günümüze 90 yıl geçti. Bu süre içinde, 1960 ve 1980 darbeleri sonucu Atatürk'ün "Benim en büyük eserimdir" dediği TBMM iki kez kapatıldı. Her iki müdahalede Türk siyasi hayatında, Türk demokrasisinin çağdaşlaşma sürecinde önemli sorunlara, gecikmelere sebep oldu. 13 Eylül sabahını gösteren simülasyonda, halkımız "Evet" oyları ile egemenliğin kullanımı önündeki engellerin bir bölümünü daha kaldırma imkanı bulacak. Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun artık birilerinin arka bahçesi olmaktan çıkmasını sağlayacak.