2014 yılının bütçe rakamlarındaki vergi gelirleri toplamda 348,4 milyar lira. Bunun 70.8 milyar lirası gelir vergisi kaleminden oluşuyor. Kurumlar vergisi, yani TÜSİAD üyelerinin de içinde olduğu kurumların ödediği vergi ise 31.1 milyar lira. Ağırlıklı olarak vatandaşların ödediği KDV 104.4 milyar, ÖTV ise 89.4 milyar lira.
İDDİA GERÇEKÇİ DEĞİL
Yüzde 60'a yakın dolaylı vergilerin olduğu Türkiye'de "Toplam vergilerin yüzde 85'ini bizim üyelerimiz ödüyor" demenin gerçekliği de yok. Yüzde 85 rakamı doğru bile olsa, TÜSİAD üyelerinin ödediği kurumlar vergisine baktığınızda toplamda 26.4 milyar lira eder.
Toplam vergi gelirlerini düşündüğünüzde de bu rakam ancak yüzde 7.5 oranına karşılık gelir.
Dolaysız vergilere baktığınızda da yine TÜSİAD'ın hesabının tutmadığını görürsünüz. Vergi gelirlerinin ancak 3'te 1'ini dolaysız vergiler oluşturur. Ama burada da ağırlık vatandaşın sırtındadır.
Toplam vergilerin yüzde 20'sine yaklaşan gelir vergisine baktığınızda bile bunun yüzde 90'a yakınını stopaj (ağırlıklı ücret), yüzde 6 kadarını beyanname oluşturur.
Yani kaynak yine esnaftır, küçük tüccardır, ev sahibidir, vatandaştır.
SÖZ SANDIKTA SÖYLENDİ
Eğer 'sözünün dinlenmesi' ödenen vergi oranıyla olacaksa o zaman yüzde 93 vergiyi ödeyen vatandaşın sözünün dinlenmesi gerekir ki, vatandaş da sözünü sandıkta defalarca söylemiştir. Haluk Dinçer ya da bir başka işadamına düşen, bu tercihe herkes gibi saygı duymaktır. Son 12 yılda TÜSİAD üyelerinin gerek borsada gerek faaliyet dışı alanlarda elde ettikleri yüksek kazançları da ayrıca bir gün yazı konusu yaparız.