İş güvenliği ile ilgili tedbirler açıklandığında da benzer çıkışlara şahit olmuştuk. Bu patronlar neden rahatsızlar ben size özetleyeyim... Birçok sektörde açık ve gizli kayıt dışı istihdam had safhada. Özelikle kadın işçiler asgari ücretin yarı fiyatına sigortasız çalıştırılıyor. Sigorta yapılanların gerçek maaşları bordrolarda gösterilmeyip asgari ücretten işlem yapılıyor.
Hatta işçilerin maaşlarını bankaya yatırıp, sonra bu paraları işçiler çekmiş gibi kendine alıp, düşük maaşları çalışanına ödeyen patronlar olduğu kulağımıza geliyor.
Her yılın 11'inci ayında çıkış, 1'inci ayında giriş yapılıyor.
Böylece izin, tazminat hakları sıfırlanıyor.
Bu listeyi uzatmak mümkün.
Bunu yapanlar hem işçinin parasını, geleceğini çalıyor hem de devleti soyuyor. Prim ve vergi kaçırıyor. Şimdi annelere bazı haklar tanınınca da ayaklanıyorlar. Üstelik işverene ek bir maliyet gelmemesine rağmen bağırıp çağırıyorlar. Çünkü 'hak çalmanın' önüne geçiliyor. Son yıllarda yapılan denetimler kayıt dışı istihdamı önemli ölçüde azalttı ama yukarıda saydığımız türde uygulamalar devam ediyor. Bir kez daha hatırlatalım ki ALO 170 emrinizde. Buraya her türlü haksızlığı bildirebilirsiniz. Umuyoruz ki müfettişler ihbarcıyı koruyarak ciddi denetimler yapacaktır. Denetimlerde kayıt dışı işçilerin saklanması, arka kapıdan kaçırılması çok sık duyduğumuz uygulamalar. Sanırız denetlemeye gidenler bunlara dikkat ediyordur. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Teftişe giden, patrondan çay bile içemez" talimatı da unutulmamalı.
Aile Paketi yakında yasalaşacak. Hatta bize göre doğum izninin 18 hafta olması da yeniden gündeme taşınmalı.
Yasada bu 'işten atarız, kadın çalıştırmayız' uygulamalarını önleyecek tedbirler mutlaka alınmalı.