Türkiye'nin ihracatında önemli bir yer tutan ve ve istihdam için vazgeçilmez durumda olan tekstil sektörünün çok da adı duyulmayan kahramanları var. Özellikle belli merkezler üretimi sırtlıyor. Öyle ki; bu merkezler hızla dünyanın da ilgisini çeker hale geldi. Bunlardan birisi İstanbul Güngören'deki Merter...
60 ÜLKEDEN ALICI
Tekstil üretimi denilince ilk akla gelen yerlerden olan Merter, şimdilerde artık moda merkezi olarak da anılıyor. Bu gelişimde yerel yöneticilerin ve bölgedeki işadamlarının katkısı büyük. 60'tan fazla ülkeye ihracat yapılan bölge, artık kendi markalarını oluştururken, tasarım yarışmaları ve moda haftalarıyla da gençlere büyük imkanlar sunuyor. Merter'deki gelişimi yerinde görebilmek için Merter Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (MESİAD) Yusuf Gecü ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldik. Sohbetimize Güngören Kaymakamı Zafer Orhan da eşlik etti. İşadamları, Merter'in marka haline gelmesi için yaptıkları çalışmalara Kaymakam Zafer Orhan'ın ve Güngören Belediyesi'nin verdiği desteği övgüyle anlattı. Zafer Orhan, Merter'in büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi. Yusuf Gecü de, binlerce insanın çalıştığı Merter'in artık bir cazibe merkezi haline geldiğini, Laleli, Zeytinburnu, Bayrampaşa gibi bölgelerden üretimlerin Merter'e kaydığını anlatıyor. Gecü, "Biz Merter'i bir moda merkezi haline getirdik. Yetişmiş eleman, üretim altyapısı ile tekstilin merkezi olan Merter, moda sektöründe de anılıyor. Bunun için yaptığımız moda haftaları ve tasarım yarışmaları büyük ilgi görüyor. Dünyanın her yerinde Merter ismi biliniyor" diyor. Yusuf Gecü, şöyle devam ediyor: "Merter artık kendi markalarını ve stilini dünyaya pazarlıyor. DEİK'e üye tek bölgesel derneğiz. Çok hızlı üretim yapma özelliğimiz var.." Gecü'ye Rusya ile yaşanan son gerilimi soruyoruz. "Kısmen etkilendik ama biz farklı pazarlara da hitap ettiğimiz için çok büyük bir sıkıntı olmadı" diyor ve ilave ediyor: "Rusya'da Türk tekstil ürünlerine büyük bir ilgi var ve bu ilgi devam ediyor. Halklar arasında hiçbir sorun yok. Biz bu sorunu itidalli olarak kolayca aşarız diye düşünüyorum. Daha önce bu tür nice krizler yaşadık, hepsini aştık. Bunu da aşarız. Halklar birbirini seviyor..."
PEŞİN SATAN KAZANIR
Sektörün yaşadığı sorunlar gündeme gelince, Başkan Gecü 'açık hesapla satış' konusunu hatırlatıyor. Bu şekilde yapılan satışların sektörü zora soktuğunu belirten Gecü, şöyle konuşuyor: "Yıllık yapılan açık hesapla satışın tutarı 4 milyar doların üzerinde.
Buna, yolcu yanında götürülen mallar ve kayıtlara girmeyen hesaplar da katıldığında 8 milyar doları buluyor. Oysa peşin satarsak belki biraz satış azalır ama paramızı aldığımız için kazancımız artar."