İşadamı Ahmet Arslan'ın organizasyonunda gerçekleştirilen Fikir Sofrası sohbetlerinin 19'uncusunun konuğu Maliye Bakanı Naci Ağbal idi. Bakan Ağbal'a Eylül'den sonra artacak vergi dilimi sebebiyle bin 300 liralık asgari ücretin 70 lira düşeceği hesaplarının yapıldığını hatırlatarak, sorunla ilgili çalışmalarının olup olmadığını sordum. Ağbal, "Evet Eylül sendromumuz var" dedikten sonra vergi sistemini değiştirmeyi düşünmediklerini belirtti ve şöyle devam etti: "Sadece asgari ücret açısından değil, mevcut sistemin aşındırılmasını kabul etmiyoruz..."
SİSTEM DIŞI BİR FORMÜL
Ardından asgari ücretle çalışanları rahatlatacak, şu bilgileri verdi: "Söz verdiğimiz gibi asgari ücreti bin 300 liraya çıkarttık. Eylül ayından sonra vergi dilimi artacak. Artan gelirden daha fazla vergi alınması sisteminin değişmesi mümkün değil. Ancak asgari ücretle çalışanlar özelinde Çalışma Bakanımız Süleyman Soylu ile birlikte çalışıyoruz. Sistemi değiştirmeden sorunu çözecek asgari ücretin azalmasını önleyecek bir formül olacak..." Ağbal, bu noktada artan asgari ücretin işverenlere getirdiği ek yükün bir kısmını karşıladıklarını da hatırlatarak, "Her ay çalışan başına 100 lira destek veriyoruz. 1 yıl sürecek bir destek. Bu desteğin maliyeti 9.6 milyar lira" dedi. Asgari ücretteki bu düşme ilgili de biraz bilgi verelim... Gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden belirleniyor. Gelir vergisinin ilk dilimi yüzde 15'lik olan bölüm. 2016 için rakam 12 bin 600 lira oldu. Bu rakam aşıldığında vergi oranı yüzde 20 olacak. Eylül'den sonra asgari ücretliler bu dilime geçecek. Brüt üzerinden anlaşanlar için 70 liralık bir düşme yaşanacak. Net üzerinden anlaşanlar aynı maaşı alacak bu kez işveren artışı karşılayacak. Vergi konusu açılınca beklentilerle ilgili düşüncelerini de paylaşan Ağbal, meyve-sebze, et gibi ürünler için KDV indirimi talebi olduğunu belirterek,"Kimse bizden vergi indirimi beklemesin. Vergi affı diye bir düşüncemiz de söz konusu değil" dedi. Bankalarla ilgili vergi düzenlemelerinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini de söyleyen Ağbal, "Bankalar Birliği ile bir toplantı yaptık. Yeni bir vergi, ya da bir vergi artışı getirmiyoruz. Sadece finans hizmeti farklı araç ve yöntemlerle veriliyor. Bunlar arasında farklı işlemlerde farklı vergi olmasın istiyoruz" dedi. Bu noktada BSMV, harçlar, damga vergisi gibi konularda eşitliği sağlanacak.
VERGİDE YENİ YASA
Vergi mevzuatıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyleyen Naci Ağbal, hem gelirler vergisi hem de vergi usul kanununda daha anlaşılır ve açık bir yasa yapmak istediklerini söyledi. Ağbal, "Vergi mevzuatı açık ve anlaşılır olursa yatırımın da önü açılır" dedi. Ağbal, gelir vergisi reformunun Plan Bütçe Komisyonu'na geldiğini söyledi. Kayıt dışı ekonomiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Ağbal, bununla mücadelenin sadece Maliye Bakanlığı'nın yapabileceği bir şey olmadığını, toplumun tüm kesiminin bir araya gelerek yapabileceği bir iş olduğunu vurguladı.
Fikir Sofrası Platformu Başkanı Ahmet Arslan, toplantı sonrasında Bakan Naci Ağbal'a bir plaket sundu.
GENİŞ KATILIM
Toplantıda yer alan isimlerden bazıları şöyle: AK Parti Milletvekilleri Ziya Altunyaldız ve Nureddin Nebati, BDDK Başkanı M. Ali Akben, TMSF Başkanı Ş. Ercan Gül, Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Altınbaş Holding Başkanı İmam Altınbaş, Astay Gayrimenkul Başkanı Mesut Toprak, Ağaoğlu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, TAV Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan, Erdemir Başkanı Ali Pandır, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, TJK Başkanı Yasin Ekinci, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayraktar, gazeteci Fehmi Koru.