İki binden fazla mülki idare amirinin kullandığı mail sistemine bir mesaj düşüyor:
"Ben merkez valisi.... Artık emekli oluyorum, hakkınızı helal edin..." İsmi görenler *Acaba kim?" diye bir araştırma yapıyor.
Bakıyorlar ki, bu valimiz 22 yıl önce bir ilde 2 yıl görevde kalmış. Sonra merkeze alınmış.
Tam 22 yıl merkez valiliği yapmış, tabiri caizse hiçbir şey yapmadan bankamatikten maaşını çekmiş. Şimdi emekli maaşı alacak. Allah gecinden versin vefatında da dul ve yetimleri bu maaşı almaya devam edecek...
Yanlış anlaşılmasın kamu personelinin burada bir suçu yok. "Görev verdiler de yapmadım mı" diyebilir. Ama sistem böyle.
Hadi diyelim buradaki sorun parayla ilgili. 17-25 ve 15 Temmuz hainliklerini düşünün. Bu FETÖ teröristleri de 657'nin ve KPSS'nin boşluklarını kullanıp kamu kurumlarına sinsice sızmadı mı? Burada sorun artık güvenliğimiz haline geldi.
52 yıl önce yapılmış, 300'e yakın değişiklikle yamalı bohçaya dönmüş, çağa ayak uyduramayan, ihtiyaçları karşılamayan bir yasa 657. Memurların çalışma sistemini ve özlük haklarını belirliyor. 52 yıl boyunca dünya değişiyor ama kanun yerinde.
Kanun, ekonomik ve sosyal gelişmelere de engel oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu durumu şu sözlerle anlatıyor: "657'nin içi çürümüş. Dünyanın hiçbir ülkesinde artık memur-işçi ayrımı yok, 'çalışan' var.
Bu yapıyı kurduğumuz zaman ülkenin ekonomisine ciddi katkılar getirecek. Hiç gelmeden maaş alanlar var.
657'nin değişmesi lazım..." Son olarak da 14 Temmuz'da şu açıklamayı yapıyor: "Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesi de 657'dir. Bu 657'nin de bir mutabakat sağlanabilse, aynen Batı'da olduğu gibi memur-işçi ayrımı olarak değil, tamamıyla çalışanlar olarak değiştirilmesi lazım..." Yaklaşık 10 yıldır bu konuya kafa yoran biri olarak 2012'de bu sayfalarda konuyu gündeme taşımıştım. Kamuda verimliliği esas alan, performansın ödüllendirildiği, çalışan-çalışmayan ayrımının yapıldığı, iş barışını sağlayan, memurun saçıyla-sakalıyla değil, üretkenliği ile ilgilenen bir yasa olmalı.
Bu değişiklik çalışmaları uzun zamandır sürüyor ama netice alınmıyordu. Bürokratik oligarşi, statüko yanlıları ve çıkarları bozulsun istemeyen sendikacılık anlayışı değişikliğe karşı çıkıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki açıklamaları kamu personel rejiminde bir devrim olacağının da habercisi...
Bugün diplomalı herkes devlete girmek istiyor. Neden? Özel sektörde asla olmayan şu avantajlar için...
- İş garanti. (Atılma adeta yok. Hata yapan başka bir kuruma gidiyor) - Maaş garanti.
- Emeklilik garanti.
- Tatiller garanti.
- Her yıl zam garanti.
- Kariyer yükselme garanti. (Yükselme süreye bağlı) Kim istemez...
Olmasın mı? Tabii olsun ama verimlilik esas alınsın.
Kamuda a, b, c, d gibi ayrımların acilen son bulması lazım. Bu statü farklılıkları hem hizmet kalitesini düşürüyor hem de verim azaltıyor.
İngilizler'in 'Public Servant' dediği kamu çalışanı ya da kamu hizmetçisi kavramı ile bu karışıklık giderilmeli.
Performansı yüksek memur, emsallerine göre daha fazla maaş alabilmeli. Maaş hesaplama sistemi sadeleştirilmeli. Üst düzey memurlar da seçilmişler gibi 5 yıllık dönemler için gelmeli. Yükselmek, performansa göre ayarlanmalı...
20 MART 2013
27 MART 2012
29 MART 2012
Kamu personel rejiminin değiştirilmesi çalışmalarını 2012 yılında gündeme getirmiş ve çalışmaları adım adım bu sayfalardan duyurmaya devam etmiştik...
KPSS DE DEĞİŞİYOR
KPSS'de de bazı değişiklikler öngörülüyor. Buna göre; KPSS'de merkezi yerleştirme tarih oluyor.
Memur adayları KPSS'ye girdikten sonra mülakat sınavına da girecek.
Adaylar, mülakat sonrasında alınan puanların aritmetik ortalaması sonucu memur olabilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli öğretmenlik ve Sağlık Bakanlığı'nda da sözleşmeli ebe ve hemşirelerin alımında mülakat sistemi devreye sokulmuştu. Şimdi devlet kadrolarına girecek tüm adayların aynı sisteme tabi olması planlanıyor. B grubu kadrolar için KPSS'de sağlık personeli ve teknik bölümlerde alan bilgisi sınavının getirilmesi planlanıyor. Yeni sistemde, kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak teknik personel ile mühendisler ve mimarlar için de alan bilgisi sınavı gelecek. Diğer mesleklerin de alan bilgisi sınavına girmesi için düğmeye basıldı.