Başkasının kartı başınıza dert açar

Eklenme Tarihi 4 Ağustos 2021

Arkadaşıma para çektirmek için banka kartımı vermiştim. Arkadaşım kartla yüklü miktarda alışveriş yapmış. Şikayetçi olmak istiyorum, ceza alır mı?
TCK m. 245 /f. 1'e görebaşkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Bu fıkrada sözü edilen başkasına ait gerçek bir banka veya kredi kartını ele geçirmek veya elinde bulundurmak suretiyle kullanarak veya bir başkasına kullandırtarak çıkar sağlaması hali düzenlenmiştir. Örneğin, banka veya kredi kartının çalınması, sıkıştığı ATM'den alınması, iptal edilmek üzere verilmesi, geçici olarak verilmesi gibi herhangi bir nedenle el değiştirmesi ve kartı elinde bulunduranın örneğin kartı ATM'ye sokarak para çekmesi yahut kredi kartını bir market alışverişinde kullanması halinde bu suç oluşacaktır.
Yine örneğin, banka tarafın dan kargo elemanıyla gönderilen kredi kartının henüz sahibinin eline ulaşmadan kargo elemanı tarafından kullanılması da bu suçu oluşturacaktır.
Örneğin, bir arkadaşınıza 100 TL çekmesi için banka kartınızı verdiğinizde arkadaşınız sizin için 100 TL çekerse elbette bu suç oluşmayacaktır. Fakat arkadaşınız bu kartla sizin izniniz olmaksızın 200 TL çekip 100 TL'sini size getirir, 100 TL'sini de mal edinir ise bu suç oluşacaktır. Değerli okurumuzun durumunda da benzer şekilde, kartla para çekildikten sonra kart sahibinin rızası dışında alışveriş yapılırsa bu durumda kredi veya banka kartını kötüye kullanma suçu oluşabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu suçta kartın fiziken kullanılması gerektiğidir. Eğer kredi veya banka kartı fiziken değil de örneğin internet alışverişinde sadece üzerindeki kart bilgilerinden istifade edilerek kötüye kullanılıyor ve haksız kazanç elde ediliyorsa bu durumda bu madde değil TCK m. 244/ 4 'te düzenlenen bilişim sistemi verilerine yönelik suç oluşacaktır.

NİŞAN TAKILARI KİMİNDİR?
Nişan bozulduğunda takılar geri alınır mı?
Nişanlılıkta takılan altınlar, nişan evlilikle sonuçlanmışsa kadının olacaktır. Fakat Türk Medeni Kanunu'nun nişanlılığı düzenleyen maddelerinden 'Hediyelerin geri verilmesi' başlıklı 122. Maddesi "Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, geri istenebilir" şeklindedir.