Yastık altı kazandırıyor
Hazine Müsteşarlığı tarafından Ekim ayında 4 etap da Altın tahvili ve Altına Dayalı Kira sertifikası ihraç etti. İhraçlara, yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gösterdi. Her iki yatırım aracı, fiziki altını olan yatırımcıların bu altınları üzerinden getiri elde edecek. Hazine Müsteşarlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için ilk defa 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç etmeye başladı. Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtılacaktır. Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirleniyor. Yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlanmaktadır. Altın Tahvilleri ise, Tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli TL cinsi faiz geliri sağlıyor.
AVANTAJLARI NELER
Bu tür yatırım yapmanın birçok avantajı var. Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın Devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanıyor. Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir % 1,20 (yıllık % 2,40) ek getiri sağlıyor. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmıyor.
Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa yatırımcılar dilediği zaman Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankasına satarak nakde çevirebilecek.
Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen "1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın" veya Darphane tarafından üretilen "Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını" alma hakkına sahip olabiliyor. Her iki yatırım araçlarına sadece bireysel yatırımcılar yapabiliyor.
Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul ediliyor. Altınlar, Hazine Müsteşarlığınca duyurulan talep toplama dönemi boyunca Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Ziraat Bankası şubelerine teslim edilebiliyor. Külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane Altınları (Çeyrek, yarım, tam, Ata Lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar kabul ediliyor. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebiliyor.