Karnitin; insan vücudunda karaciğer, böbrek ve beyinde Lizin ve Metionin aminoasitlerinden üretilmesinden dolayı bir aminoasit olarak kabul edilir. En çok iskelet kaslarıyla karaciğer ve beyinde bulunan karnitin aynı zamanda vücutta depolanır. Ancak vücudumuz normal ihtiyacın %10 ila 30'unu karşılayabilmektedir. Geri kalan ihtiyacımızı ise dışarıdan ve beslenme yolu ile alınırız. Karnitin, uzun zincirli doymuş yağ asitlerini etkileyerek, hücre içine taşınması ve mitokondride enerjiye dönüşmesini sağlar. Ortaya çıkan bu enerji, en çok kalp ve diğer kas hücrelerinde kullanılmasına yardımcı olmaktadır.
Günümüzde Karnitinle, gelişen teknoloji ve araştırmalar sayesinde sadece spor alanlarında değil; kalp, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla birlikte kanser tedavilerinde de kullanılmaktadır. Stres ve kronik yorgunluklara karşı kendimizi daha zinde ve enerjik hissetmemiz için çok faydalıdır. Günlük hayattaki yoğun tempoda bünyemizi takviye eden önemli bir enerji kaynağıdır.
Enerji deposu besin takviyesi için tıklayın!
Karnitinin kullanımının sporcu ve spor yapanlara sağladığı yararlar;
1. Düzenli Karnitin kullanımı, haftada 1-2 kez egzersiz yapan bireylerde ve profesyonel olmayan sporcularda da hissedilir şekilde dayanıklılığı arttırmaktadır.
2. Karnitin, aerobik performansı artmasını sağlayarak, en çok atletler olmak üzere sporcuların yorgunluk hissetmeden daha uzun süre egzersiz yapabilmelerine yardımcı olabilmektedir.
3. Karnitin, yüksek şiddetli egzersizin hemen başında oluşan yorgunluğu kısmen engellemekte ve çok yüksek şiddetli olmayan egzersizin etkinliğini arttırabilmektedir. Bundan dolayı uzun mesafeli koşular, yüzme, bisiklet gibi dayanıklılık sporlarında uzun süredir kullanılmaktadır. Ayrıca ağırlık kaldırma, tenis, futbol, basketbol, voleybol, jimnastik, güreş gibi mücadele sporları gibi ani ve yüksek şiddetli efor ataklarıyla seyreden spor dallarında da kullanılabileceği bilinmektedir.
4. Karnitin, egzersiz ve diyet programlarına yağların daha kolay enerjiye dönüşmesini sağlayarak destek olabilmektedir. Bu amaçla tempolu yürüyüşler, jogging, bisiklet, yüzme, aerobik dans gibi egzersiz programlarında rahatlıkla kullanılmaktadır.
5. Karnitinin, performans arttırıcı antrenman veya %100 performans gösterilen müsabakalar sonrası vücudun daha çabuk toparlanması ve genel enerji seviyesine daha hızlı ulaşması için kullanabileceği ispatlanmıştır.
Karnitin, spor yapanlara katkılarının yanında antioksidant etkisi ve karbonhidrat ile yağ metabolizması düzenlenmesinde görev aldığından; koroner ve kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer rahatsızlıkları, Tip 2 Diyabet, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi sistemik rahatsızlıkları olan bireyler için iyi bir çözüm ortağıdır. Ayrıca kanser hastalarında görülen yorgunluk hissinin sadece yapılan tedavi sonucu ile oluşmadığı tespit edilmiş olup, bazı hastalarda Karnitin düzeyinin düşük olmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Takviye olarak doktor kontrolünde Karnitin kullanımı sonucu hastaların yorgunluklarında azalma görüldüğü tespit edilmiştir. Hafif bilişsel bozukluklarla beraber Parkinson ve Alzheimer hastalığı olan yaşlı bireylerde asetil-L-karnitin'in alınmasıyla zihinsel fonksiyonlarının arttırabilindiği görülmüştür.
Sağlığınızı riske atmadan tüm rahatsızlıklarınız iyi gelecek ve vücut direncinizi arttırmaya yardımcı bitkisel ürünler için tıklayın!
Günlük Karnitin alımının artmasıyla, dokulara daha fazla oksijen transferi ile önemli ölçüde yağ yakıldığı bilinen bir gerçektir. Kilo vermeye destek olduğu ve enerji seviyesini artırmasından dolayı diyet programlarında da yer verilmeye başlanmıştır. Bunların yanında, erkeklerde sperm kalitesini arttırdığı ile ilgili olarak yapılan bir bilimsel çalışmada; sperm sayısında ve hareketliliğinde önemli oranda etkisi olduğu görülmüştür.
Performans arttırıcı besin takviyelerine göz atmak ister misiniz?