Nihat Hatipoğlu

NİHAT HATİPOĞLU

Tarihi 29 Eylül 2023

Peygamberimiz (sav) geleceği bilir miydi?

CEVAP: Mutlak gaybı -bütün geleceği- Allah'tan başkası bilemez.
Ama nısbi -kısmi- gaybı peygamberler bilebilirler. Bu bilginin kaynağı Yüce Allah'tır ve bu bilgiyi Yüce Allah (cc) Cebrail (as) yoluyla Peygamberine iletir. Nitekim Hz. Peygamber (sav) geleceğe dair birçok bilgi iletmiştir ve bu bildirdiklerinin hepsi gerçekleşmiştir.
Biz buna mucize deriz.

SORU: Kâbe'ye neden Kâbe denmiştir? Kâbe nedir?
CEVAP: Kâbe bütün Müslümanların kıblesidir. Mekke'nin ortasında bulunan orta hacimde bir evdir. Kâbe denmesinin sebebi, dört köşeli (Muka'ab-küp) şeklinde oluşundandır. Yani, dört köşeli yüksek yapı demektir. Diğer bir ismi ise Beyt-i Atik'tir. Anlamı şudur: Allah (C.C.) bu evi sırf kullarının ibadetine ayırmıştır.
Herhangi bir kimsenin mülkü değil.
Bütün dünya Müslümanlarının ortak mekânıdır.

SORU: Dine küfretmek kişinin nikâhını dini açıdan düşürür mü?
CEVAP:
Din, Kuran-ı Kerim, ezan gibi mukaddes değerlere saygı duymak şarttır. Bu değerlere küfretmek son derece yanlıştır. Kişi bilerek, tasarlayarak, sözünün hangi anlama geldiğinin farkında olarak bu değerlerden birine küfrederse dini açıdan nikâhını yitirir. Tasarlanmış bu tür küfürler (Allah (C.C.) korusun) kişiyi dinden çıkarır. Bu hataya düşen kişi hemen tövbe edip pişman olmalı nikâh akdini yenilemelidir.
Ama tasarlamadan, planlamadan laf olsun diye (dil alışkanlığından dolayı) böyle bir söz kullanırsa hemen pişman olması gerekir, dini nikâhı da bozulmaz.

SORU: Peygamberimize sihir yapıldığı doğru mudur?
CEVAP:
Hz. Peygambere bir kadın tarafından sihir yapıldığını, sihir araçlarının bir kuyuya saklandığını, Peygamberimizin bu sihirden bünyesinde yorgunluk gibi şeyler hissederek etkilendiğini hadis kitapları bahseder. Nitekim Felak ve Nas sureleri bu amaçla inmiştir.
Peygamber(sav) bu sureleri okuyarak rahatlamıştır. Biz de sihir ve büyü gibi şeylere muhatap olanlara çözümü büyücülere gitmekte değil de Allah'ın kitabına bağlanmakta arayın deriz.

SORU: İslam'daki büyük günahlar nelerdir?
CEVAP:
Büyük günahların sayısı hakkında bir rakam telaffuz etmek zordur. Bunların sayısını yüzlerceye çıkaran âlimler olmuştur. Bu konuda Kuran ayetleri ile sahih hadisler esas kaynağı oluşturmaktadır.
Örnek olarak şu hadisi verebiliriz.
Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur:
"Kişiyi helak eden yedi büyük günahtan sakının. Bu günahlar;
Allah'a şirk koşmak, sihir yapmak, bir insanı haksızca öldürmek, tefecilik yapmak, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, günahsız mümine bir kadına zina iftirası atmak." (Buhari, hd: 2767, Müslim, hd. 89)