KABIZLIK DETOKSUN EN BÜYÜK DÜŞMANI
Detoksun bir ayağı toksin atılımını hızlandırmak ise diğer ayağı alımı azaltmak. Aslında kabızlığı önlemek, hem atılımı artırmak hem de alımı azaltmak oluyor. Çünkü bağırsaklar aslında vücudun dış ortamı sayılıyor bir anlamda. Oradan kana karışan yani, 'gerçek bedene alınan' toksin miktarını azaltmış oluyorsunuz aynı zamanda. Kabız olmayı önlemek ve varsa tedavi etmek için, ilaçtan da bitkiden de önce gelen şey besindir. Yine Hipokrat'ın o ünlü sözünü hatırlatacağım sizlere: 'Aldığın ilaç besinin, besinin ilacın olsun!'
SABAHLARI ARMUT VE İNCİR
Bazı besinleri bir detoks aracı veya kabızlık ilacı haline getirebilirsiniz. Bunların başında sabah aç karnına tüketip üzerine bir koca bardak su içeceğiniz lifli meyveler gelir. Kuru erik ve kuru kayısının adı çıksa da, aslında bu konuda en etkilileri incir ve armuttur. Bu iki meyve üzerine içilen suyu çekip, bağırsakları süpürür. Siz de güne doğal bir detoksla başlarsınız. Bir kuru veya yaş incir ile yarım armut yeterli. Üzerine bir büyük bardak normal ısıda veya soğuk su için, ılık su değil! Bu yöntem kabızlığı da engeller. Bağırsakları daha yemek yerken çalıştırmanın yolları da var. En kolay yol ise et içeren yemekler yanında çiğ ve pişmiş sebzeyi tüketmektir.
ÇİĞ SEBZE DETOKSU
Salataya doğrayacağınız birkaç yaprak beyaz hindiba beslenirken aynı zamanda detoks da yapmanızı sağlar. İçerdiği yüksek miktardaki çözünebilir lif dışkıya hacim kazandırıken, toksinleri de emer ve siz zarar görmeden dışkıyla atılmasını sağlar.
Beyaz veya mor lahanayı çiğ olarak salatalarınıza doğramayı alışkanlık haline getirin.
Kerevizi çiğ olarak, özellikle yoğurtla hazırlanan cacık gibi garnitürlere ekleyin...
Tere, roka ve turp üçlüsü, yemeklerinizdeki toksinleri daha kana karışmadan bağlarlar ve adeta panzehir görevi görürler.
Eğer, sosyal bir kısıtlamanız yoksa, çiğ soğan ve sarımsağı yemekle birlikte tüketmeniz daha siz yemek yerken 'günlük detoksunuzu' başlatır. Kuru fasulye ve pilavınızın yanındaki geleneksel 'eşlikçi' kuru soğan olmalı yani. Sarımsağı da ezerek yoğurtlu tatlara ekleyebilirsiniz. Ezerken etkisi gider diye korkmayın, çiğ sarımsak ezilirken etkisi gitmez aksine mekanik olarak bazı enzimler açığa çıkar. Yani, cacıktaki hali gayet uygundur.
PiŞMiŞ GIDALAR
Hafif haşlanmış lahana, karnabahar, brokoli sebzelerini, üzerine sarımsaklı yoğurt ya da sızma zeytinyağı-limon sosu dökerek tüketin.
Ispanak, hafifçe pişmiş hali ile, iyi kalite bir zeytinyağı ile pişirilirse, çok iyi bir toksin bağlayıcısıdır.
Kerevizi buharda haşlayın. Üzerine sızma zeytinyağı, iyi kalite bir sirke ve az miktarda kaya veya deniz tuzu gezdirin. Afiyet olsun.