Erkeklerin korkulu rüyası hemen her yaşta ortaya çıkan mesane kanseri sırt ağrısıyla belirti veriyor

Erkeklerin korkulu rüyası mesane kanseri, hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor. Daha çok kanlı idrar ve sırt ağrısıyla belirti veriyor. Erken teşhis edildiğinde tedavi şansı artıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Şubat 2022
Erkeklerin korkulu rüyası hemen her yaşta ortaya çıkan mesane kanseri sırt ağrısıyla belirti veriyor

İÇİNDEKİLER

Kasıkta ağrı, sık idrara çıkma, acil idrar yapma ihtiyacı, idrarda kan ve sırt ağrısı... Tüm bunlar, erkek sağlığını tehdit eden mesane kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. İdrar kesesinin iç kısmından gelişen bu kanser türü kesenin içerisine yani boşluğuna doğru büyüyerek şikayetlere yol açabiliyor. Karnabahar görünümünde olan tümörler daha yavaş ilerleyen tümörler olmasına rağmen solid karakterde yani sert kıvamlı olan tümörler ise daha agresif seyredebiliyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Kaya, bu hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri sıralıyor...



EN BÜYÜK DÜŞMAN: SİGARA!
Mesane kanserinin oluşmasında pek çok risk faktörü bulunuyor. Bunların başında sigara kullanımı geliyor. Sigara içenlerde kanser sıklığı artıyor. Aynı zamanda sigara kullanan erkek ve kadınlarda bu kanser türü hem sık nüksedebiliyor ve daha ağır seyrediyor. Mesane kanseri daha çok idrarda kanamayla belirti veriyor. Hematüri diye adlandırdığımız durum, gerek idrar tahlilinde gerekse de bizzat hasta tarafından idrarında kan görülmesi ile kendini gösteriyor. 'İdrarımda kan gördüm', 'kan işiyorum' ya da 'İdrarımda kan pıhtıları görüyorum' gibi şikayetleri olan özellikle ileri yaşta bireylerde ilk aklımıza gelen hastalık mesane kanseri oluyor.



NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Mesane kanseri teşhisi idrar yollarına yönelik yapılacak olan ultrasonografi ile konuluyor. Ultrason ile hem böbrekler hem de idrar kesesi değerlendiriliyor. Ayrıca basit bir idrar tahlili ile idrarda kanama yada enfeksiyon olup olmadığına bakılıyor. Kesin tanıda ise sistoskopi dediğimiz idrar kesesinin endoskopik olarak inceleme tercih ediliyor. Bu işlem, lokal anestezi ile de yapılabiliyor.



HASTALIĞIN EVRESİ ÖNEMLİ
Mesane kanserinde tedavi, hastanın yaşına ve kanserin evresine göre değişim gösteriyor. Tamamen mesane tümörü temizlenip dokular patolojiye gönderiliyor. Sonrasındaki duruma göre ise en sık uyguladığımız tedavi yöntemleri arasında idrar kesesi içerisine 6 hafta boyunca BCG aşısı veya kemoterapi dediğimiz ilaçların verilmesi planlanıyor. Tedaviye karar vermede en önemli unsuru kanserin derinliği ve yaygınlığı oluşturuyor. Sadece yüzey dokusunda olan kanser, mesane içerisine uyguladığımız aşılar ile tedavi ediliyor. Kas tabakasını tutmuş tümörlerin tedavisinde ise önce idrar kesesi alınıyor. Hastaya ince bağırsaktan yeni kese yapılıyor.



ÜROLOJİ SAĞLIĞININ BİLİNMEYENLERİ 3 / Prof. Dr. Cevdet Kaya
YARIN: VARİKOSEL

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN