Boğaz'da vahşi balık alarmı

Tankerler okyanuslarda doldurdukları suları Boğazlar'a bırakıyor. Suların içinde gelen istilacı deniz canlıları tüm balık neslini yok ediyor. Marmara'da kirlilik tehlikesi büyüyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Temmuz 2010
Boğaz’da vahşi balık alarmı
Boğazlar'ı kurtarmak için düğmeye basan Türkiye, 18 enerji devini İstanbul'daki zirvede topladı. Şirketlere olası bir tanker kazasının İstanbul'da faciaya neden olacağı vurgulanırken, Boğaz'ın ekolojik dengesinin şimdiden alt üst olduğu ifade edildi.

Tankerlerin okyanuslardan getirdiği ve Boğazlar'a boşalttığı deşarj suları ve zehirli atıklar nedeniyle vahşi balık, zehirli deniz anası ve kırmızı alg türlerinin patladığı fotoğraflarla gösterildi. "Böyle giderse İstanbul Boğazı yüzmeye dahi kapanır" uyarısı yapıldı.

Önceki gün gerçekleşen Boğazlar Zirvesi'nde enerji şirketlerine çevre brifingi verildi. Çevre Bakanlığı yetkilileri, sunumda, Boğazlar'dan geçen tankerlerin okyanuslardan aldığı yıllık 1.5 milyon ton deşarj suyunu Boğazlar'a bıraktığının altını çizdi. Bu sularla gelen başta 'chysaora ve hysoscella' türleri gibi birçok vahşi ve Boğaz'ın ekolojik yapısına aykırı deniz canlılarının İstanbul'da karakterist canlıları yiyerek ekolojik dengeyi bozduğu ortaya konuldu. Sunumda, şu uyarı yapıldı: "Balans suları ile taşındığı bilinen zararlı alg patlamasına neden olan kırmızı alg türleri, Marmara Denizi'nde toplu balık ve deniz canlısı ölümüne neden oluyor. Bölgedeki 15 milyon habitat canlısı risk altında."

GEMİLER ATIK YAYIYOR
İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen yük gemilerinin yüzde 10'u, petrol tankerlerinin ise yüzde 20'si atık veriyor. 2009 verilerine göre Boğazlar'da toplanan atık miktarı 175.278 m3. Ayrıca petrol tankerleri yıllık 1.5 milyon ton suyu Boğazlar'a deşarj ediyor.

İSTANBUL ÖNEMLİ GEÇİŞ NOKTASI
Dev şirketlere İstanbul'un önemi şu sözlerle anlatıldı: lİstanbul Boğazı, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan tek su yolu l'Akdeniz'de Ortak Öneme Sahip 100 Tarihi Sit Alanı' listesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde 2010 Avrupa Kültür Başkenti lBoğazlar'daki tarihi, arkeolojik yapılar içinde lDeniz ekosistemi için biyolojik koridor bölgesi lBalıkçılık, turizm vb. faaliyetler yoğun şekilde sürdürülüyor lDünyada nüfusun en yoğun olduğu yerleşim yerleri arasında lMarmara Denizi kapalı bir iç deniz olup hassas ve geri kazanılması çok zor bir ekosisteme sahip.