Toptan et 60 lira olsa çıkmazlardı

Et ithalatı sonucu fiyatların düşmesiyle kârları azalan büyük besicilerin 'piyasadan çıkarız' tehdidini TAKVİM dün gündeme getirdi. Bu açıklamalara tepki sektörden geldi: Birkaç kişinin değil 70 milyonun çıkarı önemli

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :14 Ocak 2011
Toptan et 60 lira olsa çıkmazlardı
Türkiye'de ithalatla birlikte et fiyatlarının düşmesi, piyasaya hakim şirketleri ayaklandırdı. Dün TAKVİM'in gündeme getirdiği gibi önce Banvit ve Koç Holding'e ait Harranova çiftliği, 'İthalat durmazsa sektörden çıkarız' açıklaması yapmıştı. Son olarak da Saray Çiftliği ithalat sebebiyle hayvan alımını durdurdu.

KÂR HESABI YAPIYORLAR
Vatandaşın ucuz et yemesini sağlayan ithalata karşı olan bu çıkışlara, sektörden tepkiler gelmeye devam ediyor. Dünkü haberimizde Emin Arslan, "Bu şirketler tüm hayvanları toplayarak istedikleri fiyata satıyorlardı; şimdi işleri bozuldu" açıklaması yapmıştı. Tarım Bakanı Mehdi Eker de vatandaşın ucuz et yemesi için çalıştıklarını, firmaların ise kâr hesabı yaptıklarını söylemişti.

KARTEL OLUŞTURMUŞLARDI
Türkiye'de ilk Angus çiftliğini kuran Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar da TAKVİM'e değerlendirmelerde bulundu. Büyük besicilerin kartel oluşturduğunu belirten Koşar, "Acaba karkas etin kilosu 50-60 liraya çıksaydı bu arkadaşlar çekileceklerini açıklarlar mıydı? Birkaç kişinin değil 72 milyonun çıkarını düşünmek zorundayız" dedi. Türkiye'de ticaretin değiştiğini, "Artık 1'e alıp 10'a satma devri bitti" sözüyle anlatan Koşar, düşük fiyatın perakendeye yansımama nedenini de devletin araştırması gerektiğini kaydetti.

SARAY DA DURDURDU
ET ve süt ürünleri üretimi yapan Saray Çiftliği de canlı hayvan alımını durdurdu. Genel Müdür Hüseyin Teber, ithalatın besicilik sektöründe belirsizliklere neden olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Et ithalatının sürmesi yerli üreticileri zor durumda bırakıyor. Yem fiyatlarının sürekli artması, et fiyatlarının ise gerilemesi sonucu canlı hayvan alımını durdurduk."

BESİN DEĞERİ AYNI
ANKARA Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol, ithal et ile yerli et arasında besin değeri açısından hiçbir fark olmadığını söyledi. Erol, "Angus eti çok kıymetlidir.
Oradan uygun koşullarda getirip kesimini yaparsanız, kesim öncesi dinlendirirseniz, uygun koşullarda kesim sonrası işlemi yaparsanız çok kıymetli bir ettir. Çok yüksek bir besin değeri vardır'' dedi.

FARK FİYATA YANSIMIYOR
BURSA Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Et ithal eden firmaların önemli bölümü doğrudan satış yapıyor. Marketler de bunun içinde. Bugün karkas kilogramı 12 liraya ithal edilen kırmızı et marketlerde yüksek fiyatlardan satılıyor. İthal ile yerli arasındaki fiyat farkı tüketiciye yansıtılmıyor."