Değerlendirmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zararsız, ''Karekod uygulamasına ilişkin suiistimaller nedir? Bu konuda atacağınız adımlar ne olacak?'' şeklindeki soru üzerine, karekoda ilişkin çalışmalar kapsamında bütün kayıtları incelediklerini belirtti. Zararsız, ''Biz o kutuları karekodlu hale getirebilmek için etiket basma yetkisi verdik ve maalesef bunu çok üzülerek ifade ediyorum, Haziran ayında piyasada bulunan kutu adedidin kat kat üzerinde geçici karekod numarası ilaç kayıt sistemine kaydedildi'' dedi.
Zararsız, şöyle devam etti:
''Geçen yıl, Kasım ayına yaklaşırken 230 milyon geçici karekod bilgisi bulunmakta ama piyasadaki ilaç sayısı, Kasım ve Aralık ayı artık biliyorsunuz yılın sonu geçiş dönemi bitmek üzere, normalde tahminlere göre birkaç milyondan daha fazla piyasada kutu kalmaması gerekiyor. Bu 230 milyon ilaç sayısının çok fazla olduğu ifade edilerek sektöre 'bu rakamı rasyonelleştirin' çağrısında bulunuldu. Sektör bu rakamı rasyonelleştirmeye tabi tuttu, ancak bizim beklediğimiz düzeyde bir rasyonelleşme gerçekleşmedi. Yaklaşık 40 milyon 430 bin kadar numara tekrar pasif hale getirildi. 1 Ocaktan itibaren, Sağlık Bakanlığı bütün eczanelerden raflarında ne kadar orijinal karekodu bulunmayan kutu olduğu bilgisini istedi. Maalesef İstanbul Eczacı Odası kendisine bağlı eczanelere bu bilgileri vermeme talimatı verdi. Bu nedenle ülke çapında bilgiler toplanamadı. Yaklaşık 15 bin eczanede 3 milyon 420 bin civarında orijinal karekodu olmayan ürün bulunduğu tespit edildi. 8 bin civarında bilgisini vermeyen eczaneleri de buraya eklediğimizde bu rakamı rahatlıkla ikiye çarpabiliriz. Dolayısıyla, bütün eczanelerin raflarında 8-9 milyon civarında orijinal olarak karekodlu üretilmemiş ilaç bulunmakta. Maalesef sisteme baktığımızda, satılanları düştüğümüzde 166 milyon 314 bin adet geçici karekod numarası bulunmakta. Bu rakamlar 2 gün önceki rakamlar. Depolarda ise 5-7 milyon civarında karekodsuz kutu bulunuyor.''
Zararsız, yaklaşık 20 milyon civarında eczane rafları ve depolarında karekodsuz ilaç bulunduğunu, ancak ilaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin 847 numaranın kayıtlı olduğunu, belirterek, ''Bu aradaki farkın takdirini kamuoyuna bırakıyorum. 1 Ocaktan itibaren geçici karekodlu ilaçları almak istemediğimizin nedenini de yine sizlerin takdirine bırakıyorum'' dedi.