Et fiyatlarının şişirilmesi üzerine alınan tedbirler ile ucuzluk beklentisi artarken; aracılara da dikkat çekildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticiden tüketiciye gelene kadar ette önemli bir artış yaşandığını söyledi. Kırmızı et üretiminin son 5 yıldır sürekli artmasına rağmen sıkıntının atlatılamadığına dikkati çeken
Bayraktar, "Üretim destekleri artarsa, et ithalatı söylemleriyle üreticiler tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, perakende fiyatların,
et ithalatını isteyen lobilerin en çok kullandığı argümanlardan biri olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
FİYATLAR ARTIYOR
"Bu kesimler, karar vericileri tedirgin ederek ithalatı açtırma, tatlı para kazanma yoluna gidiyor. Et fiyatları, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar artmaktadır. Dana karkasın, Temmuz itibarıyla
25 lira 35 kuruş olan üretici kilogram fiyatı, tüketiciye ulaşana kadar
12 lira 3 kuruş artarak,
37 lira 38 kuruşa çıkmaktadır. Üretici kilogram fiyatı
23 lira 25 kuruş olan kuzu karkas, tüketiciye
18 lira 39 kuruş fazlasıyla
41 lira 54 kuruştan satılmaktadır."