PARAVAN ŞİRKETTEN SEVKIYAT
2009'da POAŞ'taki akaryakıt kaçakçılığı ve sahtecilik iddiaları ile ilgili bir ihbar üzerine Kocaeli Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma başlatıldı. Soruşturma aşamasında iken Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Petrol Ofisi International Oil Trading Limited (POInt) ve Lysa Investments Limited (Lysa Ltd) firmalarından POAŞ'a yapılan akaryakıt sevkıyatlarında alım maliyetinden daha düşük birim fiyatla sevkıyat yapıldığını ve toplam 42 milyon 391 bin 503 dolar zararına satış gerçekleştirildiğini rapor etti. Savcılığın talebi üzerine Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu da olayı soruşturmaya başladı.
EKSİK VERGİ ÖDEMEK İÇİN
POAŞ'a yapılan 164 kargoya ait fatura fiyatlarının, bu kargoların yurtdışından teminine ilişkin uluslararası petrol firmalarınca POInt'e yönelik düzenlenen fatura fiyatlarından 42 milyon 391 bin 503 dolar eksik olduğu açıklandı. İthalat faturalarında kayıtlı fiyatlardan yapılan beyanların, asgari Tüpraş fiyatının altında olduğu ifade edildi. İthalatta eksik vergi ödeme kastıyla gerçeğine aykırı olarak ithalat faturaları düzenlendiği ve bu faturalarda kayıtlı eşya fiyatlarına dair gerçek dışı beyanda bulunulduğu öne sürüldü. Bu şekilde gümrük vergileri açısından vergi kaybına neden olunarak, kaçakçılık ve sahtecilik suçları işlendi.
'ÖRGÜT SUÇU KAPSAMINDA...'
Raporda, "04.07.2003 ila 25.12.2007 tarihleri arasında yıllara yaygın olarak gerçekleştirilen fiillerin, yönetim kurulu düzeyindeki yetkili kişilerin bilgisi olmaksızın icrası mümkün olmayacağından bir 'örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suç' kapsamında değerlendirilmesi gerektiği" söylendi. Bu çerçevede, POInt firması direktörü olarak çalışmış oldukları tespit edilen aynı zamanda, Yahya Üzdiyen, Özgün Çınar, Mahmut Magemizoğlu, Mevlüt Tufan Darbaz, Ertuğrul Fevzi Tuncer ile Ahmet Vural Akışık, Dr. Gerhar Roiss, Hanzade V. Doğan Boyner, İmre Baymanbek, Ali Ertan Çakır, David Charles Davies, Manfred Leitner, Klaus Jurgen Schneider, Ali İhsan Karacan, Ali Rıza Temuroğlu, Manfred Mag Leitner, Manfred Mag Madl, Yener Şenok, Jan Nahum, A. Erdal Aral, Caner Çimenbiçer, İbrahim Babayiğit, Adnan Bali, F. Kayhan Söyler ve İshak Şengül isimli Petrol Ofisi A.Ş. yönetim kurulu üyeleri hakkında işlem yapılması istendi. Bu kişiler hakkında takibatta bulunulması talep edildi.
PARALEL SAVCI İŞLEM YAPMADI
Raporda son olarak, yurda kaçak olarak sokulduğu anlaşılan akaryakıtın piyasada satılmış olabileceği değerlendirildiğinden yaklaşık gümrüklenmiş değeri olan 220 milyon 877 bin 420 dolara müsadere yöntemiyle devlet tarafından el konulması istendi. Ancak o dönem örgütlü suçlara bakan ve paralel yapının kontrolünde olan özel yetkili savcılık 5 yıl boyunca hiçbir işlem yapmadı. Dosya uzun süre Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nda bekletildi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, dosyayı raftan indirdi.