Küresel ekonomiye Türkiye imzası

Antalya dev zirveye ev sahipliği yaptı. Küresel ekonominin 2016'daki rotası çizildi. Ekonominin patronları; orta sınıfın desteklenmesi, KOBİ'lere finansman kolaylığı sağlanması, patron ve işçinin refah için el ele vermesi gibi 10 başlıkta anlaştı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Kasım 2015
Küresel ekonomiye Türkiye imzası
Küresel ekonominin 2016 rotası Türkiye'nin öncülüğünde Antalya'daki G20 Zirvesi'nde çizildi. G20 Liderler Zirvesi kapsamında dünya ekonomisinin önde gelen isimlerinin katıldığı toplantılarda, küresel ekonominin ajandası oluşturuldu. Zirve kapsamında yapılan toplantılarda ekonominin patronları, 10 başlıkta anlaştı. Buna göre; dünya altyapı yatırımlarıyla büyüyecek, orta sınıf desteklenecek, bankacılık sektörü güçlendirilecek, KOBİ'lere finansman kolaylığı sağlanacak, serbest ticaret kolaylaştırılacak, terörün finansmanı kökten kesilecek, mültecilerin yükü paylaşılacak, patron-işçi 'refah' için el ele verecek, kadın, genç istihdamına öncelik verilecek, mülteci istihdamında kamu ve özel sektör işbirliği yapacak. G20 Liderler Zirvesi kapsamında, 'G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve' başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkanı Christine Lagarde, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk gibi Türk şirketlerinin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de katıldı.

25 BİN MÜLTECİ ALACAK
Trudeau, 1 Ocak
'a kadar 25 bin Suriyeli sığınmacıyı Kanada'ya kabul edeceklerini söyledi. G20 ülkelerinin güçlerini birleştirerek 'herkes için büyüme'yi ele alarak sorunları aşmaya çalışması gerektiğini söyleyen Trudeau, "Orta sınıfa destek olmalıyız. Hükümetler olarak iş camiasının ve emeğin liderleri olarak uzun vadeli çözümler bulup refahın gerçek manasıyla paylaşılması bizi ileriye götürecek tek yoldur" dedi.

GURRIA: YATIRIMLAR ÖNEMLİ
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria,
Dünya Bankası, IMF, OECD gibi önemli kuruluşlar ile G20, G7 gibi platformların sürekli yatırımlara vurgu yaptığını anımsatarak, "Ama henüz bu yatırımları patlatamıyoruz. Yatırımlar yarının büyümesinin tohumlarıdır. KOBİ'ler, istihdam olanakları, maaşlar, iş kalitesi bütün bu konularda kapsayıcı çalışmamız gerekiyor çünkü eşitsizlikler büyüyerek artıyor. Büyümenin önündeki
engellerden biri de bu" dedi.

B20'DEN 19 TAVSİYE
İş dünyası, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın tüm ülkeler tarafından onaylanması çağrısı yaptı. Bu çağrı B20 Türkiye'nin 19 tavsiyesi arasında yer aldı. TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, diğer tavsiyelerinin de daha fazla altyapı, KOBİ'lerin de küresel değer zincirine entegre edilmesi, kadınların ve gençlerin istihdamının artırılması olduğunu söyledi.

ZİRVEDE ÖVGÜ YAĞDI
Zirvede; Türkiye'nin G20 dönem başkanlığına övgü yağdı. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, G20 Türkiye dönem başkanlığının çok başarılı geçtiğini söyledi. B20 ve L20'nin, G20'de hak ettiği yeri bulmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Ryder, açıklanan ortak deklarasyonun da çok büyük başarı olduğunu kaydetti. Çin Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Başkan Yardımcısı Yu Ping, "G20 başkanlığımızda Türkiye kadar başarılı olmaya çalışacağız" dedi. Coca Cola Company Başkanı Muhtar Kent ise, "Bence en fazla etkileşimin olduğu G20 toplantısı buydu" dedi. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın önemine değinen Kent, "Uzlaşma olursa dünya ticareti 3 trilyon dolar, istihdam da 20 milyon artacak" diye konuştu.

GÜNDEMİ BELİRLEDİK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20'de Türkiye'nin dönem başkanlığında dünyanın ihtiyaç duyduğu bir gündemin belirlendiğini söyledi. Şimşek, "Kapsayıcılık, dünyada bu kadar adaletsizlik varken, ayrımcılık ve sorun varken, bence çok anlamlı bir gündem oldu. Yatırımların yanı sıra reformlar ve reformların uygulanmasının takibi de çok önemli" dedi.

KOBİ'LERE YENİ ALTERNATİF
Küresel KOBİ Finansmanı Forumu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslami finansın KOBİ'lerin finansmanı konusunda önemli bir alternatif olacağını kaydetti. Yılmaz, "İslami finansın KOBİ'lerin finansman sağlama sorunlarına cevap olabilecek hayati bir rol oynayabileceğine inanıyoruz. İslami finans risk paylaşımcı ve varlık bazlı finansman ilkeleriyle KOBİ'lerin risklerini çeşitlendirmesine yardımcı olabilir" diye konuştu.

21 MİLYON KİŞİYE İŞ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, zirvede, Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın önemine dikkat çekti. Sabancı, şöyle konuştu: "B20 Türkiye Görev Gücü olarak ilk önerimiz, Dünya Ticaret Örgütü'nün Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın onaylanmasıydı. Türkiye B20 dönem başkanlığını üstlendiğinde henüz hiçbir ülke bu anlaşmayı parlamentosundan geçirmemişti. Bugün 28 Avrupa ülkesi dahil, toplam 51 ülkede kabul edilmiş durumda. Anlaşma, dünya ticareti için çok büyük bir fırsattır. Bu anlaşma uygulanabilirse 1 trilyon doların üzerinde ek GSYH sağlanacak ve 21 milyon yeni iş yaratılacak."

IMF DE 'İSLAMİ FİNANS' DEDİ
IMF Direktörü Christine Lagarde, 2 önemli tespitte bulundu. Lagarde, altyapı yatırımlarının ekonomik büyümeyi kısa ve uzun iten önemli bir güç olduğunu, bu nedenle altyapı yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini söyledi. Lagarde; köprüler, otobanlar, okullar, hastaneler gibi inşa edilen tüm altyapı yatırımlarının istihdam yarattığına dikkati çekerek, altyapı projelerinin de dünyanın her yerinde bulunduğunu vurguladı. Lagarde, İslam finansmanını desteklemenin önemli olduğunu belirterek, bunun büyüme açısından da önemli bir rolü olabileceğini kaydetti.

ASGARİ ÜCRET HER YERDE YÜKSELMELİ
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin tüm ülkelerde yükseltilmesi gerektiğini belirterek, "Bunu sağlayabilmek için tüm ülkelerde toplu pazarlık sistemleri güçlendirilmeli" dedi. Emeğin milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiğini vurgulayan Atalay, şunları kaydetti: "Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal dengeyi kurabilmek için daha fazla insana iş imkanı sağlamak zorundayız."

ALTYAPI YATIRIMI İSTİHDAMI ARTIRIR
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, altyapı yatırımlarının hem büyümeye hem de istihdama yardımcı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "G20'nin yüzde 2 ek büyüme hedefine katkı sağlamak ve altyapı yatırım açığının kapanmasına uzun vadede destek olmak amacındayız. Bizim aslında düzenleme ayağında çok ciddi değişikliklere ihtiyacımız var."

KOBİ'LERE YENİ ALTERNATİF

Küresel KOBİ Finansmanı Forumu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslami finansın KOBİ'lerin finansmanı konusunda önemli bir alternatif olacağını kaydetti. Yılmaz, "İslami finansın KOBİ'lerin finansman sağlama sorunlarına cevap olabilecek hayati bir rol oynayabileceğine inanıyoruz. İslami finans risk paylaşımcı ve varlık bazlı finansman ilkeleriyle KOBİ'lerin risklerini çeşitlendirmesine yardımcı olabilir" diye konuştu.

KRİZ FATURASI 60 TRİLYON $
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, krizin kümülatif maliyetinin 60 trilyon dolar olduğunu belirterek, öncelikle bankacılık sektörüne odaklanılması gerektiğini ifade etti. Carney, "Varlıkların ticareti 3'te 1 oranında azaldı. Gelişmiş ekonomilerin çoğunda ve gelişmekte olan ülkelerde bankalar arası borçlanma ve genel borçlanma oranlarında artış söz konusu. En iyi bankaların en yetkin olduğu alanlardan bir tanesi KOBİ'leri finansmanla buluşturabilmek" dedi.



Hazal ATEŞ