Yüzde 4 göründü

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı şekillenmeye başladı. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 3.04 çıktı. Kesin rakam için sadece 1 veri kalırken, uzmanlar zammın yüzde 4’e yakın olabileceğini öngörüyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Aralık 2016
Yüzde 4 göründü

İÇİNDEKİLER

Yeni yıl yaklaşırken, Ocak'ta maaşları artacak olan emekliler de heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdi. 9 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisi, zam oranı için enflasyon verilerine kilitlendi. 2016'nın ikinci yarısındaki enflasyon, Ocak zammını belirleyecek. Bu dönemde enflasyon ne kadar çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de o kadar zam alacak. Bu da 3 Ocak'ta Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon verilerini açıklamasıyla belli olacak.

PROGRAMDA DA VAR
Ancak şu ana kadar gerçekleşen enflasyon verileriyle Ocak zammı şekillenmeye başladı. Temmuz- Kasım döneminde enflasyon yüzde 3.04 olarak gerçekleşti. Kesin rakamın ortaya çıkması için sadece 1 verinin, yani Aralık ayı enflasyonunun belli olması gerekiyor. Ancak uzmanlar, şu ana kadar gerçekleşen enflasyon doğrultusunda tahminlerini dile getirmeye başladı. Vergi ve kur yükselişi nedeniyle otomobil, içki ve sigarada yaşanan fiyat artışlarının Aralık enflasyonuna etki edeceğini belirten uzmanlar, bu doğrultuda yılın ikinci yarısındaki enflasyonun yani emeklilerin Ocak zammının yüzde 4'e yakın çıkabileceğini öngörüyor. Hükümetin 2017 yılı programında da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammına ilişkin öngörüler yer alıyor. Programda; SSK ve Bağ- Kur emekli aylıklarının Ocak'ta, önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 3.73 artırılmasının öngörüldüğü belirtildi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDA
Enflasyon Kasım'da gıda fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle beklentinin altında kaldı. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım'da yüzde 0.52 ile yüzde 0.8 olan beklentinin altında gerçekleşti. Bu yılın Kasım enflasyonu, son 11 yılın Kasım TÜFE ortalaması olan yüzde 0.89'un da altında kaldı. TÜFE'de yer alan ana harcama gruplarında, aylık bazda en yüksek artış yüzde 3.89 ile giyim ve ayakkabı grubunda kaydedildi. Kasım'da aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 0.58 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıda fiyatlarındaki gerileme, enflasyonu aylık bazda 0.14 puan aşağı çekti. Tüketici fiyatları bazında Kasım'da en yüksek fiyat artışı yüzde 50 ile sayısal lotoda görüldü. Bunu yüzde 20.69 ile erkek kabanı, yüzde 14.27 ile çizme izledi.