Murat Karayılan, Kandil'deki basın toplantısında eylemsizlik sürecini uzattıklarını duyurdu. Karayılan, "Karşılıklı güvenin gelişmesi ve sürecin nitelik kazanarak kalıcı barışa dönüşmesi için bu eylemsizlik sürecinin, süresiz bir ateşkes olarak uygulanması tarafımızdan arzulanıyor. Ancak hükümetin son iki haftada gerçekleştirdiği güvenlik zirvesi, Amerika ve Irak'la olan diplomatik faaliyetleri, sınır ötesi operasyon tezkeresi tarafımızdan samimiyetine ilişkin bizde ciddi kaygılara neden olmuştur." diye konuştu.
"Attığımız adım taktik değil stratejik bir adımdır." diyen Karayılan, bunun Kürt sorununda yeni bir sürecin başlatılması anlamına geldiğini dile getirdi. Karayılan, "Ancak tasfiye ve şiddetten vazgeçilmezse ve üzerimize gelinirse bu kararı kaldıracağız. İlan ettiğimiz bu ateşkesin doğru görülmesini ve doğru değerlendirilmesini umuyoruz. Bilinmeli ki Kürt sorununda demokratik çözüm bölgede istikrar ve demokrasinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacaktır." diye ekledi.
AB ÜLKELERİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN POLİTİKA ÜRETMEDİ
Güven verici adımlar atılırsa ateşkese devam edeceklerini ve barış istediklerini kaydeden Murat Karayılan, "Bu sorunların görüşülmesi için ateşkes ilan ettik. Türkiye'den atılan adımlar sorunları çözmeye yetmedi. AB ülkeleri bu konuda ne kadar samimi olduklarını göstermemeliler. Çünkü Avrupa ülkeleri Kürt sorunun konusunda bir politika üretmedi. Aksine bu güçler sorunun devam etmesinden yana." şeklinde konuştu.
Hakkari'de 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırının da "intikam amaçlı" olduğunu düşündüklerini belirten Karayılan, "Barış sürecini provoke etmek istediler. Onların istediğinin olmasını istemiyoruz bu yüzden ateşkesi uzatıyoruz." dedi.
Karayılan, ateşkesin kalıcı olmasının tek kelimeyle "güvene bağlı" olduğunu vurguladı ve "Sadece güven bu süreci uzatır." dedi. Murat Karayılan, "Hükümet sorunu gerçekten çözmek istiyor mu istemiyor mu? Bir ay izleyip takip edeceğiz." diye belirtti.
Kandil Dağı'ndaki basın toplantısına ilk defa Türk basın mensupları toplu olarak katıldı.