Memurların kademe ilerlemesi değişiyor

Bazı üst düzey kamu görevlerine yapılacak atamalarda, özel sektörde geçen hizmet süresi de dikkate alınacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Ocak 2011 , 00:00 Güncelleme Tarihi :07 Ocak 2011 , 09:11
Memurların kademe ilerlemesi değişiyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''torba tasarı'' olarak adlandırılan bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının üst düzey kamu görevlerine atamalar ile memurların kademe ilerlemesine ilişkin maddeler kabul edildi.

Buna göre, Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atamalarda, özel kurumlarda ve serbest olarak çalışılan süre de dikkate alınacak. Diğer kadrolara atamalarda ise bu sürenin dörtte üçü kabul edilecek. Ancak, bu süre 6 yılı geçemeyecek.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, düzenlemenin 90 civarında kadroyu ilgilendirdiğini, bu kadrolara atamalarda özel sektör-kamu ayrımının ortadan kaldırıldığını belirterek, düzenlemeyle mevcut memurların daha üretken çalışacaklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, memuriyetin bir kariyer mesleği olduğunu belirterek, ''devlet memurluğu ile uğraşmayın, özel sektörde çalışın, sonra da kademe bekleyen memurların tepesine binin'' denilmek istendiğini öne sürdü.

Düzenlemenin, bürokrasinin çalışma şevkini kıracağını savunan Özyürek, ''Bunlar doğru değil. 2 milyon bürokratın içinden atayacak kişi mi bulamıyorsunuz?'' diye sordu. Özyürek, düzenlemeyle ''belli noktalara belli kişilerin getirilmesinin düşünüldüğünü'' ileri sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, kariyer sisteminin bozulmamasını isteyerek, ''İstifade etmek istediğiniz özel sektör mensubu varsa milletvekili yapın'' dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, özel sektörden yönetici transferinin yolunun açılmak istendiğini ifade ederek, bunun kariyer sistemini bozacağını söyledi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, devlette çalışmanın ayrı bir adabının olduğunu belirterek, ''Bakkallık yapmış bir üniversite mezununa müsteşarlık mı yaptıracaksınız? Memuriyeti ayağa düşürüyorsunuz'' dedi.

Tasarının kademe ilerlemesini yeniden düzenleyen maddesi de kabul edildi. Kademe ilerlemesinde memurun ''olumlu sicil'' alması şartı aranmayacak.

6 yılda bir verilen kademe ilerlemesinin koşulları da değiştirilerek, ''olumlu sicil'' yerine ''disiplin cezası almamak'' koşulu getiriliyor, süre ise uzatılıyor. Buna göre, 8 yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara bir kademe ilerlemesi daha verilecek.