Başbakan Erdoğan'dan çok önemli mesaj

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Bizim millet anlayışımızın, milliyet anlayışımızın, milliyetçilik anlayışımızın çerçevesi, sınırları Çanakkale'de çizilmiş, milliyet kavramı Çanakkale'de ruhunu, özünü, kökünü bulmuştur' dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Mart 2013 , 00:00 Güncelleme Tarihi :18 Mart 2013 , 16:57
Başbakan Erdoğan’dan çok önemli mesaj

İÇİNDEKİLER

Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. Yıl Dönümü dolayısıyla 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törende konuşma yaptı.

Şehitler Günü vesilesiyle Çanakkale kahramanlarını, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere vatanı bayrağı için canını veren tüm şehitleri rahmetle, minnetle yad ettiğini belirten Erdoğan, 'Allah tüm şehitlerimizden razı olsun, mekanlarını cennet eylesin diyerek bugün bir kez daha tüm şehitlerimize fatihalarımızı, dualarımızı yolluyoruz' dedi.

Mehmetçiğin 98 yıl önce Çanakkale'de canıyla kanıyla hiç bir zaman silinmeyecek büyük bir destan yazdığını, bu büyük destanı kahramanlığıyla, fedakarlığıyla, gözü karalığıyla, vatan ve millet sevgisiyle yazdığını ifade eden Erdoğan, 'Ancak şunu özelikle bilmenizi isterim ki Mehmetçik, Çanakkale destanını az önce küçük, küçücük Mücahidimizin okuduğu o Çanakkale Şiiri'ndeki inceliğiyle, oradaki o girift heyecan dolu coşkuyla yazdı. En çok da tüm dünyanın mazlumlarının dualarıyla o duaların kabul edilmesiyle o duaların verdiği güçle ilhamla yazdı' dedi.

Kabil'in, Kandahar'ın, Belh'in, İslamabad'ın, Dakar'ın, Bakü'nün, Tebriz'in minberlerinden 1915 yılında Mehmetçik için dualar edildiğini, Saraybosna'nın, Üsküp'ün, Prizren'in, Tiran'ın, Rabat'ın, Tunus'un, Kahire'nin mihrapları önünde Mehmetçik için gözyaşları içinde dualar edildiğini, Mekke, Medine ve Kudüs'te ellerin semaya açıldığını, gözlerden yaş, dillerden dualar döküldüğünü, Mehmetçiğin muzaffer olması için Allah'a yalvarıldığını anımsatan Erdoğan, en doğuda Avustralya'da en batıda Arjantin'de insanların mallarını, canlarını, en önemlisi de dualarını Mehmetçiğe gönderdiklerini söyledi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin birçok boyutuyla olduğu kadar dua boyutuyla da son derece önemli olduğunu, üzerinde son derece dikkatle düşünmeyi gerektirdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

'Sevgili kardeşlerim, şu hususu özellikle vurgulamak istiyor, bunun üzerinde özellikle durmanızı sizlerden rica ediyorum. Bakınız, Çanakkale Zaferi bir etnik kökenin, bir ırkın, bir kavmin zaferi değildir. Çanakkale Zaferi Türkiye'nin, Anadolu ve Trakya'nın olduğu kadar, dünya üzerindeki tüm kardeş milletlerin, kardeş halkların, yeryüzündeki tüm kardeşlerimizin zaferidir. Bu büyük zafer karşısında İstanbul ne kadar sevindiyse inanın Diyarbakır da o kadar sevinmiştir. Bu muhteşem kahramanlık karşısında İzmir ne kadar iftihar ettiyse Beyrut, Şam, Bağdat o kadar iftihar etmiştir. Burada Çanakkale'de kanla yazılan destan Ankara'nın, Trabzon'un, Antalya'nın, Van'ın, Kars'ın, Batman'ın yüreğine nasıl ferahlık verdiyse, inanın en az o kadar Sana'nın, Mogadişu'nun, Hartum'un, Trablus'un, Şam'ın, Halep'in yüreğine de aynı derecede ferahlık vermiştir.'

Bu yılın ocak ayında Afrika kıtasının ortasındaki Senegal'e ziyaretini anlatan Erdoğan, bugünün imkanlarıyla uçakla 4 saatte gidilen Senegal'den 1915'de gemilerle buraya asker taşındığını hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, hemen hemen tamamı Müslüman olan Senegallilere, 'Müslümanlar'ın yanında ve safında savaşmaya götürüyoruz' denilmesine rağmen, bu kişilerin kandırılarak Çanakkale sırtlarına getirildiğini söyledi. Senegallilerin Osmanlı cihan devletini savunacaklarını, Mehmetçik ile omuz omuza savaşacaklarını zannederken Çanakkale'ye, cepheye geldiklerinde düşman sandıkları tarafta okunan ezanları duyunca kandırıldıklarının ve aldatıldıklarının farkına vardıklarını anlatan Erdoğan, 'Hemen oracıkta silahlarını bıraktılar ve 'biz Osmanlı'ya karşı savaşmayız, biz Müslüman kardeşlerimize karşı savaşamayız' dediler. Senegallilerin ellerinden silahlarını aldılar. Onları geri cephelere çektiler ve sonra da memleketlerine geri gönderdiler. İşte Çanakkale Deniz Zaferi bunun için önemlidir' diye konuştu.

"MİLLET KAVRAMI ÇANAKKALE'DE RUHUNU BULMUŞTUR"
Çanakkale Zaferi'nin Mehmetçiğin kahramanlığında abideleşen bir zafer olduğunu vurgulayan Erdoğan, aslında bunun sadece Mehmetçiğin değil tüm dünya mazlumlarının zaferi olduğunu belirtti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

'Çanakkale bizim bizim nasıl bir millet olduğumuzu, bizim nasıl bir ve beraber olduğumuzu, kardeş olduğumuzu bize tekrar tekrar anlatan muhteşem bir destandır.

Bizim millet anlayışımızın, milliyet anlayışımızın, milliyetçilik anlayışımızın çerçevesi, sınırları Çanakkale'de çizilmiş, milliyet kavramı Çanakkale'de ruhunu, özünü, kökünü bulmuştur.

Gittiğim her yerde, her şehrimizde, her vatandaşımıza Çanakkale'yi, buradaki destanı, buradaki şehitliklerimizi anlatıyorum. Bakınız 10 yıl öncesine kadar Çanakkale'ye, şehitliklerimize yılda 200-250 bin ziyaretçi geliyordu. Ama şimdi bu rakam 2-2,5 milyona çıktı. Neden? Her yönüyle şehitliğimizin şanına yakışır düzenlemeleri yaptık. Daha da yapıyoruz, yapacağız. Bu rakam inanıyorum ki milyonlarca rakama ulaşacak. Çünkü bizim şehitliklerimiz bizim millet olarak kimliğimizdir, kimlik kartımızdır. Burada tarihin akışını değiştirecek, tarihe yön verecek bir destan yazılırken aynı zamanda bizim millet ve milliyet anlayışımızın da adeta manifestosu yazılmıştır. Ben istiyorum ki bütün Türkiye illeriyle, ilçeleriyle, köyleriyle, yaşlılarıyla gençleriyle gelsinler Çanakkale Şehitliğini ziyaret etsinler. Ben istiyorum ki tüm Türkiye gelsin Çanakkale şehitliklerinde, o şahidelerde, o mezar taşlarında yazan isimleri, oradaki şiirleri okusunlar. Ben istiyorum ki sadece Türkiye değil, Balkanlar'ın, Afrika'nın, Ortadoğu'nun, Orta Asya'nın gençleri, çocukları da gelsinler, onlar da burada dedelerini bulsun, dedelerini tanısınlar.'

Şehitliklerdeki mezar taşlarında sadece 81 ilin değil, Bağdat, Şam, Kudüs, Bakü, Saraybosna, Üsküp, Gazze, Gümülcine ve Batum'un da olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

'Biz Gazze ile Ramallah'la, Nablus'la, Kudüs'le yakından ilgileniyoruz. Çünkü Çanakkale Şehitliklerinde o şehirlerden gelmiş askerlerin mezarları var. Biz, Halep'le, İdlip'le, Hama'yla, Humus'la, Şam'la yakından ilgileniyoruz. Çünkü Çanakkale Şehitliklerinde onların dedelerinin mezarları var. Biz Kuzey Afrika'yla, Balkanlar'la, Kafkasya'yla bir kardeşlik, bir dayanışma temelinde yakından ilgiliyiz. Zira Anafartalar'da, Arıburnu'nda onların izleri var.

Çok açık söylüyorum, Çanakkale'yi anlayamayan, Türkiye'yi asla anlayamaz. Çanakkale ruhunu anlayamayan milleti de anlayamaz, milliyeti de anlayamaz, milliyetçiliği de anlayamaz. Çanakkale'deki dayanışmayı, azmi, fedakarlığı anlayamayan, bu ülkenin, bu milletin kardeşliğini de anlayamaz. Biz, millet olarak 18 Mart 1915'de Çanakkale'de adeta yeniden doğduk. Tarih sahnesinde yerimizi yeniden aldık. 98 yıl sonra bugün de Çanakkale'den ilham alarak millet ve milliyet şuurumuzu daha ileri taşıyacağız. Çanakkale'den, buradaki şehitlerimizden ders alarak kardeşliğimizi daha da yüceltecek, daha ileri seviyelere taşıyacağız. 98 yıl önce canlarını toprakları, bayrakları, dinleri, imanları, namus ve şerefleri için seve seve vermiş dedelerimizden güç alarak, güçlü bir Türkiye'yi hep birlikte yeniden inşa edeceğiz.'

Erdoğan, 98 yıl önce Çanakkale'de millet, kardeş bir ve beraber olunduğunu belirterek, ebediyen bu kardeşliğin muhafaza edileceğini, şehitlerin aziz emanetine sahip çıkılarak, kardeşlikle, geleceğe yürüneceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, 'Onun için tek millet diyeceğiz, onun için tek bayrak diyeceğiz, onun için tek vatan diyeceğiz, onun için tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz' diye konuştu.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümünün ülkeye, millete ve tüm kardeş coğrafyalara kutlu ve mübarek olmasını dileyen Erdoğan, 2015 yılında zaferin 100. yılının kutlanacağını hatırlattı. Erdoğan, 100. yılda çok daha muhteşem bir anma töreni gerçekleştirmeyi planladıklarını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Çanakkale şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Sözlerimin sonunda bütün şehitlerimize, özellikle de Çanakkale şehitlerimize Mehmet Akif'in duasıyla şöyle seslenmek istiyorum; 'Millet için etti mi ordum sefer/ Kükremiş arslan kesilir her nefer/ Döktüğü kandan göğe vursun zafer/ Toprağa bir damlası boşa akmasın/ Amin desin hep birlikte yiğitler/ Ey ulu Peygamberimiz neredesin/ Dinle minaremde öten gür sesin/ Gel, bana yar ol ki cihan titresin/ Kimse dönüp süngüme yan bakmasın/ Amin desin hep birden yiğitler/ Allahu ekber gökten şehitler/ Amin, Amin, Allahu ekber'. Allah onlardan razı olsun. Mekanları cennet olsun, kardeşliğimiz, birliğimiz daim olsun diyor hepinizi sevgiyle, saygıyla, selamlıyorum.'

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında 'Asker seninle gurur duyuyor', 'Gençlik seninle gurur duyuyor' sloganları atıldı.