Tüp'lü hücum

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ceza yağdırdı. Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın arasında bulunduğu 16 şirketin depolama lisansı "standart dışı" ürün bulundurmak nedeniyle iptal edildi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :14 Kasım 2013
Tüp’lü hücum

İÇİNDEKİLER

Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ile vatandaşın can simidi haline gelen LPG sektöründe başlatılan denetim sonucu 64 depoda standartlara aykırı ürün bulunması ile başlayan soruşturmada ilk cezalar geldi. Sektör devi Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın da yer aldığı 16 şirketin LPG depolama lisansı iptal edildi. Likit Petrol Gazı (LPG) Piyasası Kanunu'na göre standart dışı ürün tespiti durumunda şirketlerin lisansının iptali gerekiyor. Yetkililer, soruşturmalar tamamlandığında sektörde birçok şirketin "depolama" lisansının iptal edilebileceği belirtirken, bazı şirketlerin hem depolama hem de dağıtım lisansı tehlikeye girdi.

ÜRÜNLERİNE EL KONULACAK
EPDK geri kalan şirketlerin durumu da sırayla değerlendirmeye almayı planlıyor. Ayrıca şirketlerin eksik numune tespit edilen depolarında denetim günü yer alan ürünler de kanunen el konulacak. Bu durumda şirketlerden ürünlerin para değeri tahsil edilecek. Bu da şirketlere milyonlarca dolarla ifade edilecek bir ceza anlamına geliyor. Şirketlerin tüm savunmalarını dikkate alan EPDK önceki gün gerçekleşen toplantıda 892 akaryakıt istasyonunda otomasyon sistemi kurmayan 44 dağıtım şirketine 659 milyon 782 bin lira idari para ceza kesti.

SHELL, BP GİBİ DEVLER DE LİSTEDE
Kaçak akaryakıt kullanılmasını önlemek için otomasyon sistemi kurması gerektiği halde bu sorumluluğu yerine getirmeyen şirketlerden Total'e yaklaşık 2 milyon TL ceza kesilirken, BP ve Shell'e yaklaşık 4,5 milyon TL ceza kesildi. Sektörün önemli oyuncusu Opet'e de yaklaşık 6 milyon, sektör lideri Petrol Ofisi'ne kesilen ceza ise 16 milyon TL oldu. En yüksek cezanın ise 120 milyon TL ile Parkoil'e kesildiği öğrenildi.

KOÇ GRUBU TEHLİKEDE
Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet ile Tüpraş'ın'ın yüzde 2 ortağı olan Shell Turcas Petrol'de, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nca (VDK) yürütülen inceleme derinleşti. VDK, birçok kamu kurumundan söz konusu şirketlere ait vergi kayıp ve kaçağının tespit edilmesi için varsa rapor, tespit, ihbar ile şikayet bilgileri ve belgelerini istedi. Daha önce rutin denilen bu inceleme böylelikle derinleşmeye başladı.

Mehmet NAYIR