DAYANAĞI SORULACAK
Başkan Musa Heybet, karşı oy gerekçesinde, yürütmeyi durdurma kararlarının idarenin savunması alındıktan sonra verilebileceğini kaydetti. Mahkeme, TİB'den, "İşlemin hukuki dayanağının ne olduğunun, hangi yetkiye dayanarak verildiğinin sorulmasına" karar verdi.
YÜKSEK MAHKEME GÜNDEMİNE GELDİ
Twitter'a erişimin engellenmesi kararı 'bireysel başvurular' nedeniyle Anayasa Mahkemesi gündemindeydi. Başvurular gayri resmi olarak değerlendirildi. Ancak, resmi gündem konusu olmadığı için bir karar oluşturulmadı.
ARINÇ: BİZ YARGI KARARINA UYARIZ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, karar sonrası şu açıklamayı yaptı: "Biz yargı kararlarını beğenmiyor olabiliriz ama uyarız. Çünkü Anayasa bunu emrediyor. Dolayısıyla bu karar gerekçesiyle yazılmışsa, tebliğ de yapılmışsa bundan sonra TİB'in yapacağı işler bellidir."
İTİRAZ HAKKI VAR MI?
Mahkeme, savunmasını göndermesi için TİB'e 15 gün süre tanıdı. 15'inci İdare Mahkemesi savunmayı inceledikten sonra da yürütmeyi durdurma kararını tekrar ederse bu durumda BTK ve TİB'in Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru hakkı bulunuyor.
'YASAL ZORUNLULUK YOK'
Karar sonrası ön değerlendirme yapan TİB'in görüşü şöyle: "Kararın uygulanması için, gerekçesi tebliğ edildikten sonra 30 günlük süre bulunuyor. Bu süre sonuna kadar uygulanması için yasal bir zorunluluk bulunmuyor."
KARŞI DAVA
Twitter erişim yasağıyla ilgili olarak hiçbir IP adresi veya mail adresinin paylaşılmayacağı duyurdu. Eski Bakan Binali Yıldırım'ın şikayet ettiği hesapla ilgili mahkemenin kararı doğrultusunda önce Twitter tarafından askıya alındı, ardından Twitter bu mahkeme kararına karşı dava açtı.
Ersan ATAR