Kusurlu Hereket

Çinliler, kalitesiyle ünlü Türk ipek halı markası 'Hereke'nin kabusu oldu. Aynı isimle çakma kasaba kurup, binlerce işçi çalıştırdı. Ucuz halıları piyasaya sürüp Türk atölyelerini batırdı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Mart 2015
Kusurlu Hereket
Türk kültür ve geleneklerini yansıtan eşsiz desenleri, her santimetrekareye atılan 500 düğümü dünyaca tanınan Hereke halısı, can çekişmeye başladı. Çin, 'Hereke' adıyla çakma bir kasaba kurdu. Tamamen taklit ürünleri işledi. Piyasaya yüz binlerce düşük kalitede ürün sürdü. Türk firmaları zora girdi. Kocaeli Hereke'de daha önce yaklaşık 200 olan halı atölyesi sayısı, Çin'in ürettiği sahte halılar yüzünden 9'a kadar düştü. Dünyanın dört bir yanında aranan sertifikalı Türk ipek Hereke halıları, yurt içinde de yeterli desteği görmeyince yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Halı üreticileri, tüm umutlarını ithal halıya konulan vergiye bağladı.

'HALI DEĞİL KİLİM BİLE SAYILMAZ'

Hereke'de 4 kuşaktır halıcık yapan Han Halıcılık sahiplerinden Nurhan Ör, "Özellikle 15- 20 yıldır kan kaybımız devam ediyor" dedi. Hereke halısının yeniden eski ihtişamına kavuşacağını ümit ederek çalışmalarını sürdürdüklerini, yurtdışıdan gelen halılara yeni vergi getirilmesini olumlu bulduklarını belirten Ör, şunları söyledi: "Elektronik eşyadan en küçük ev eşyasına kadar dünyanın tüm marka ürünlerini taklit eden Çin, 'Hereke' markası için sahte kasaba kurdu. Dünya piyasalarına sürdüğü halıların kalitesinin, gerçek Hereke halısının kalitesinden çok uzak. Yaptıkları mal, bırakın halıyı kilim bile sayılmaz. O kadar kalitesiz... Ancak, birçok ülkede gerçek Hereke zannedildiği için bize olan talep de azaltı. Şu anda sadece 9 meslektaşımız üretime devam edebiliyor."

HALI ENDÜSTRİ KÖYÜ KURULDU

Çin Hükümeti, 'Hereke' adında halı dokuma endüstri kasabası kurdu. Düşük kalite halıları 'Türk Hereke' markasıyla dünya pazarına sundu. Romanlara dahi konu olan gerçek Türk halısı büyük darbe aldı.