Darbeci Sisi ve Mısır darbesinin ağır bilançosu

Mısır'da seçimle başa gelen Müslüman Kardeşler'in lideri Mursi'nin, seçildikten bir yıl sonra Sisi tarafından darbeyle indirilmesi ülkeyi kaosa sürükledi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Ağustos 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :14 Ağustos 2017 , 15:18
Darbeci Sisi ve Mısır darbesinin ağır bilançosu

İÇİNDEKİLER

Mısır'da 25 Ocak 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesi ve sonrasında Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammet Mursi'nin yapılan seçimlerden zaferle çıkması sonucu Mısır tarihi bir dönüm noktası yaşamıştı.

Ancak Müslümanlar Kardeşler'in adayı Muhammet Mursi'nin meşru cumhurbaşkanı olarak göreve başlaması Mısır muhalefetini tekrardan harekete geçirerek Mısırlıların bir kısmını tekrardan sokağa döktü.

16-17 Haziran 2012 yılında toplam oyların %51,73'ünü olarak Cumhurbaşkanı seçilen Mursi birinci yılını doldururken, eski rejim yanlısı ve askeri yönetim destekçisi gruplar 3 Temmuz 2013 günü meşru Cumhurbaşkanı Mursi'yi azlederek yönetime el koyduğunu açıkladı.

Darbeci askerlere önderlik eden Mısır'ın şuanki darbeci generali Sisi, darbe sonrası gerçekleşen protesto gösterilerine sert bir şekilde müdahale edilmesi kararını verdi.

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde darbeci Sisi'nin askerleri Rabia meydanında Mursi'yi destekleyen göstericilere ateş açmaya başladı.

Açılan ateş sonucunda toplamda 3 bin 533 sivil keskin nişancı ve askerler tarafından feci şekilde öldürüldü. 11 bin 520 kişi ise yaralandı.

14 AĞUSTOS RABİA MÜDAHALESİ

Güvenlik güçleri, 14 Ağustos'ta demokrasi yanlılarının doldurduğu Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına silahlı müdahalede bulundu. Rastgele açılan ateşin yanı sıra keskin nişancıların hedef gözeterek açtığı ateşle, darbenin ikinci büyük katliamı gerçekleştirildi.

Kahire'nin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları başta olmak üzere ülkenin farklı bölgelerindeki 10 binden fazla kişinin yaralandığı saldırılar sonrasında olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Mısır güvenlik güçlerinin Rabiatul Adaviye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına müdahalesi sürerken, başkent Kahire dışındaki kentlerden de katliam haberleri gelmeye başladı. Başta Minye ve Asyut kentleri olmak üzere Helvan kentinde de polisin göstericilere müdahalesi sonucunda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, bu 3 kentte 2 binden fazla yaralı olduğu bildiriliyor.

Mısır Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos itibariyle güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterilere müdahelesi sonucu ülke genelinde ölenlerin sayısının 578'e, yaralıların 4 bin 201'e yükseldiğini duyurdu.

Hürriyet ve Adalet Partisi ise ülke genelinde ölü sayısının bini, yaralı sayısının da 10 bini aştığını, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ise ölü sayısının 2 bin 600, yaralı sayısının ise 7 bin olduğunu açıkladı.

Katliamın büyüklüğünün gizlenmesi amacıyla Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki bazı cesetlerin güvenlik güçleri tarafından bilinmeyen yere götürüldüğü, bazı cesetlerin de cami ve hastaneye toplanarak yakıldığı iddia edilmişti.

SONUÇ OLARAK

Darbeci Sisi'nin katliam ve darbesinden sonra Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muahmmet Mursi idama mahkum edildi. Müslüman Kardeşler ülkede yasaklandı.

Muhammet Mursi'nin dava arkadaşları ağır hapis cezalarını çarptırıldı.

Müslüman Kardeşler ile ilişkili olduğu iddia edilen çok sayıda sivil tutuklanarak cezaevine gönderdildi.