Oturma Odası: Hazırlıklara kışlık halılarınızı çıkartarak başlayın. Yazlık halılarınızı ambalajlayıp kaldırın. Eğer bu halıları kullanmaya devam edecekseniz, amonyaklı su ve bir bez yardımı ile halıları silin. Bu yöntem, halıların üzerinde biriken toz ve nemi temizlemeye yardımcı olacaktır. Halıları sildikten sonra, elektrikli süpürge ile süpürün ve böylece halınızın renklerinin daha canlı görünmesini sağlayın. Koltuk ve kanepeleri, nemli bir bez ile silin ve elektrikli süpürge ile süpürün. Kışın koltuklar için kılıf kullanıyorsanız, bunları dolabınızdan çıkarabilirsiniz. Koltuk ve kanepelerinizin üzerinde örtü veya şal kullanıyorsanız, bunları kalınlarıyla değiştirebilirsiniz. Hatta sonbahara uygun pastel tonlar tercih etmeniz, ortamda bir sonbahar etkisi yaratmada etkili olacaktır.
Yatak Odası: Yatak örtülerini ve pikeleri, kış mevsimi için uygun olanlarla değiştirin. Dolabınızdan çıkardığınız yorgan ve battaniyeleri yıkadıktan veya kuru temizlemeye gönderdikten sonra serin. Yatak odasında sonbahar temizliği yaparken, mutlaka yatağınızı çekip süpürün ve nemli bir bez ile silin. Yatağınız bazalı ise bazayı havalandırın.
Çocuk OdasI: Çocuk odasında, yatak odasında uyguladığınız adımları tekrarlayın. Yatak örtüsünü değiştirin, yazlıkları kaldırın, bazayı havalandırın. Yeni okul döneminde, çocuğunuz için bir değişiklik yaratmak istiyorsanız, dekoru değiştirebilirsiniz; duvar rengini değiştirebilir veya duvarlara kâğıt kaplayabilir, çalışma dolabı ve masasını yeniden düzenleyebilirsiniz. Çocuk odasında fazlalıklardan kurtulmak adına, kullanılmayan oyuncakları ayırabilir ve bunları ihtiyaç sahibi bir aileye verebilirsiniz.
Banyo HazırlıklarI: Sonbahar mevsimine uygun banyo takımlarınızı çıkarın. Yazın kullandığınız, havlu ve bornozları, kışlık olanları ile değiştirin. Banyodaki aksesuarları da değiştirmeyi unutmayın. Mum gibi dekor malzemelerinde, elma ve tarçın kokulu olanlarını tercih edin.
BalkoN: Kapalı bir balkona sahipseniz, burada sadece derinlemesine bir temizlik yapmanız yeterli olacaktır. Ancak balkonunuz açık ise, kışın soğuk havalardan ve yağışlardan zarar görmemeleri için mobilyalarınızı bir naylon ile kaplamanızda fayda vardır.
MEVSİMİNE GÖRE TABAK
Mutfak: Mutfak aydınlatmasını, kış mevsimine uygun hale getirin. Kışın hava erken karardığından dolayı ışık yakma ihtiyacınız daha fazla olacaktır. Bu nedenle enerji tasarrufu yapabilmek için, ampullerinizi gözden geçirin. Mevsim meyveleri ve taze sebzeler satın alın. Dilerseniz, bu meyveler ile reçel ve marmelat; sebzeler ile turşu hazırlayabilirsiniz. Sebzelerin bir kısmını, buzdolabı poşeti ile dondurucuya yerleştirin. Yine dilerseniz, mutfak dekorasyonunu sonbahara uygun bir hale getirebilirsiniz. Bunun için, sonbaharı temsil eden sarı, kahverengi ve turuncu renklerindeki tabak takımlarınızı çıkartabilir, masa örtünüzü değiştirebilir, baharatlıklarınızı dekoratif kılıflarla kaplayabilirsiniz.
ŞEKER BEYAZI PERDELER
Perdelerinizin daha temiz olması, tozlarının gitmesi için 30 derecelik kısa bir programda ön yıkama yapın. İkinci yıkama esnasında perdelerinizin arasına 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat koyabilirsiniz. Şeker, perdedeki kararmaların önlenmesine, tüllerin parlamasına yardımcı olacaktır.
ALERJİYE KARŞI HALILARINIZI SIK SIK SÜPÜRÜN
Dönemsel alerjilerin en sık görülen şekli bahar alerjileridir. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Yard. Dr. Ahmet Selvi konuyla ilgili bilgiler verdi. En sık karşılaşılan alerjenler tozlardır. Çünkü tozlar havaya karışabilirler. Cildimizi, gözlerimizi, burnumuzu ve bronşlarımızı kirleterek buralarda alerji reaksiyonlara neden olurlar. Evlerdeki tozlar, çok iyi bilinen bir alerjen olan maytlara ev sahipliği yaparlar. Bu nedenle özellikle halıları, güçlü bir süpürgeyle sık sık süpürün. Nevresimlerinizi 60 derecede yıkayın. Evinizi günde 2 kez havalandırın.