Kefenin cebi yok az kazanmayı öğrenin

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi'nde işadamlarına seslendi: Biraz az kazanın, dar gelirli ile paylaşın. Paylaşmayı egemen kılalım. Ölüp gideceğiz, para kalacak, hoş seda bırakalım...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Kasım 2015
Kefenin cebi yok az kazanmayı öğrenin

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en önemli ekonomi ve siyaset zirvesi G20'nin alt kategorisinde yer alan B-20 (İş 20) ve L-20'nin (Emek 20) ortak oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Türk iş dünyasının önde gelenlerinin yer aldığı "Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı ana oturumun açılışında konuşan Erdoğan dünyadaki işsizlik sorununa değindi, "Finans çevreleri elini açarsa, terörün belini kırarız" dedi. Erdoğan, şu mesajları verdi:

TÜM KESİMLER PAY ALMALI:
Büyüme sadece rakamlardan ibaret değildir, büyümenin kalitesi ve niteliği de önemlidir.
Toplumdaki tüm kesimlerin refah artışında hak ettikleri payı almaları gerekiyor. Biz kapsayıcılığı daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, hayat standartlarının yükseltilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve refahın yaygınlaştırılması olarak görüyoruz.

EMEĞİN KUTSALLIĞI:
Alın terini kutsal gören, emeğin karşılığının tam ve zamanında verilmesini emreden bir medeniyetin mensupları olarak bu konu bizim için çok önemli. Bu konuda Türkiye olarak başarılı sonuçlar elde ettiğimizi ifade etmek isterim. OECD içerisinde son yıllarda ekonomik büyümeyle birlikte eşitsizlik oranı da azalan bir anlayışla, azalan bir gelişmeyle ne yazık ki kendini göstermiş bulunuyor. Biz, bu konuda bu ülkelerden biri olduk. Asgari ücrette ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettik, ekonomik ve sosyal politikaları bütünün parçaları olarak gördük, buna göre adımlar attık.

TERÖRÜN ARKASINDAKİ KISKANÇLIK:
Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör, kıskanç mıdır? Bunun üzerinde bir düşünmekte fayda var. Son terör eylemlerine şöyle bir baktığımız zaman acaba bu terör eylemlerinin temelinde veya sebepleri arasında bu kıskançlığın olması söz konusu mudur? Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu? İşsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler, eğer müteşebbis olacaksa acaba finans dünyası bunlara gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu veya işsiz kadınlara bu noktada finans dünyası acaba gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu?

TERÖRÜN BELİ KIRILABİLİR:
Dünyadaki sermaye çevresini, işveren çevrelerini bu noktada biraz daha ellerini açacak olurlarsa öyle zannediyorum ki terörün dünyada belini birlikte kırabiliriz. Aynı zamanda dünyadaki fakirliği birlikte giderme imkanımız olabilir. Bu kıskançlığı ortadan kaldırma şansını yakalayabiliriz diye düşünüyorum.


PATRONLAR ŞOKE OLDU: İş dünyasına "Az kazanmayı öğrenin. Çalışana çok verin" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri salonda bulunan Türk patronlarda şok etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşurken, iş dünyasının önde gelen isimlerinin sıkıntılı hali dikkatten kaçmadı.

MUTLUYUM:
Şu anda Türkiye'de konuşulan asgari ücret bin 300, bin 500, hatta daha ileri gidenler de var. Buna baktığımız zaman tabi Türkiye'deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor ve ben bu gelişmeden de mutluyum.

PAYLAŞMAYI EGEMEN KILALIM:
Herhangi bir işveren kalkıp da yani 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona 'Sen niye 3 bin lira maaş veriyorsun?' demez. Ne olur? Biraz az kazanmış olur. Ben de işverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli olan insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Paralar beraber gelmiyor, onlar bu dünyada kalıyor, arkada varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle, onunla beraber bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir seda bırak. Önemli olan bu ve öldükten sonra da 'Sorma, bizim öyle bir işverenimiz vardı ki öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, onun maaşını da gerçekten iyi bir konumda verirdi', aslolan burası, bunu başarmamız lazım.

BU FAİZLE YATIRIM OLUR MU?:
Hemen tabii karşımıza maliyetler konusu getiriliyor. Biz o maliyetleri çok farklı yerlerde aşağı düşürebiliriz, buradaki konum nedir? Buradaki konum şudur, bunu Türkiye'nin açığı olarak söylüyorum, Türkiye'de faiz oranları mesela yüksektir ama Batı'da faiz oranları bizim gibi değil, düşüktür. Bugün Amerika'da, Avrupa'da faiz oranları bizim gibi değil ama bizde şöyle komisyonu falan ilave ettiğiniz zaman yüzde 15'i, 16'yı bulan faiz oranları var. Soruyorum şimdi bu faiz oranlarıyla yatırım olur mu? Bu faiz oranlarıyla birlikte bu ülkede küçük, orta boy işletmeler girişimci ruhunu kazanabilir mi, zenginleşebilir mi? Hayır. Onun için bir defa burada paranın maliyetini düşürmek lazım, paranın maliyeti arttığı sürece bu ülkede ne genç iş adamı bulabiliriz, ne genç iş kadını bulabiliriz. Bunları bulamayız, ondan sonra onlar da çok kısa zamanda iflas ederler ve bir de bakarsın devlet gelir onların da işyerine el koyma durumunda olur. Bu konuyu da iyi değerlendirmek gerekir...

'Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve' başlıklı oturumda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret tartışmalarına da göndermede bulundu: "İşverenlere tavsiye ediyorum. Kazandıklarınızı özellikle dar gelirli insanlarla paylaşın. Paralar beraber gelmiyor, bu dünyada kalıyor. Önemli olan öldükten sonra da, arkanızdan, 'Bizim öyle bir patronumuz vardı ki, gerçekten işçisinin hakkını gözetirdi' dedirtmektir"...

Mehmet ALİ BERBER