YASAKLANMALI
Çok, "Bu ürünler içinde kullanılan bir çok sıvının ne olduğu henüz bilinmiyor. Ancak başta akciğerler ve beyin olmak üzere pek çok organlarımız üzerinde zararlı etki yaratma potansiyelleri mevcuttur" diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü'nin de elektronik sigarayı zararlı bulduğunu belirten Çok, kanserojen olan bu ürünlerin yasaklanması gerektiğini savunuyor.
YENİ MODA BIRAKMAK
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Ali Nihat Annakkaya, yeni modanın sigara bırakmak olduğunu söyledi. Annakkaya "Artık yeni trend sigarayı bırakmak oldu. 'Bırakmayı istiyor musunuz' diye sorduğumuzda sigara içicilerinin yüzde 99'unda, 'Evet, benim bundan bir şekilde vazgeçmem lazım' düşüncesi var. Bu, çok önemli bir gelişme" diye konuştu.
TÜTTÜRME, TESPİH ÇEK
Çorum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Tuncer Kılıç, insanların çoğunun stresle başa çıkmada sigarayı önemli bir araç olarak gördüğünü belirterek, "Sıkıntıları idarede yeni bir yol bulmak gerekir. Tespih çekmek, müzik dinlemek, sakız çiğnemek gibi kullanılabilecek her yöntem, sigaradan kurtulmak için kolaylaştırıcı bir adımdır" diye konuştu.
20 DAKİKADA ETKİLİ
Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sigarayı bırakanların, bıraktıktan 20 dakika sonra faydasını görmeye başladıklarını söyledi. Çuhadaroğlu, "İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. 3 ayda akciğerde düzelme görülüyor. 9 ay içinde nefes azalıyor. Bir yılda kalp hastalığı riski yarıya iniyor" dedi.
HÜSNiYE ORAL