İştah açan 10 formül

Çocuğum iştahsız, yemek yemiyor diyorsanız nedeni yaptığınız yanlış uygulamalar olabilir. Prof. Dr. Ziya Mocan, çocuklardaki iştahsızlığa karşı 'kurtarıcı' önerilerde bulunuyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Haziran 2014
İştah açan 10 formül
Hemen her anne babanın çocuğunun büyüme döneminde sık yakındığı sorunların başında gelir iştahsızlık. İştahsızlığı basit formüllerle alt edebilirsiniz diyen Prof. Dr. Ziya Mocan, çocukların iştahını açacak şu önerilerde bulunuyor:

İKNA EDİN: Her çocuk bir bireydir, her şeyin bilincindedir. Canı, zararlı bir şey istediğinde onunla konuşmak, ikna olmasını sağlayabilir.

YEMEK ÖNCESİ SU İÇİRMEYİN: İştahsız çocuğa yemek öncesi ve arasında su vermeyin. Böylece midesinin şişmesini önlemiş olursunuz.

SÜTÜ RENKLENDİRİN: Süt içmek istemiyorsa taze meyve, bal gibi besinlerle tüketimi kolay hale getirebilirsiniz.

ALIŞKANLIK KAZANDIRIN: İştahsız çocuğa meyveleri yavaş yavaş verin. Bir gün elma yediriyorsanız diğer gün portakal verin. Ayrıca çocukları şekerli gıdalardan uzak tutun. Şekerli yiyecekler iştahı kapatır.

ÖRNEK OLUN: Çocuklar sizi rol model alırlar. Size düşen sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz. Sebze ağırlıklı beslenin. Çocuğunuz da sebzeyi sevecektir.

YEMEKLERİN SUYUNU VERMEYİN:
Anneler yemeğin suyunu vitaminlerinden faydalanır diye düşünerek çocuklarına içirir. Oysa yemek suyunda tuz ve yağ oranı fazladır. Bu da çocuk için zararlıdır.

TUZA ALIŞTIRMAYIN: Pişirdiğiniz yemeklerde tuzu azaltın ve çocuğunuzun tuza alışmasını engelleyin. Çünkü tuzlu yemek ileride pek çok hastalığın oluşmasının nedeni olabilir.

BEYAZ UNDAN UZAK TUTUN: Her gıdanın alternatifi vardır. Onu beyaz unlu gıdalardan uzak tutun. Tam tahıllı gıdalara alıştırın.

EVE ŞARKÜTERİ SOKMAYIN:
Salam ve sucuk gibi içerisinde koruyucu madde bulunan hazır gıdalar vermeyin, taze ve işlenmemiş et yedirin.

YOĞURDU EVDE YAPIN: En sağlıklı gıdalar evde sizin yaptıklarınızdır. Zaman kazanmak için pişirdiğiniz hazır çorbalar yerine çorbayı kendiniz yapmaya özen gösterin. Mümkün olduğunca ev yapımı yoğurt yemesine özen gösterin.