Yediğimiz gıdaların hazmını sağlayan safra kesesinde oluşan taşlar, önlem alınmadığında
sarılık ve safra yolunda tıkanıklıklara neden oluyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, safra kesesi taşlarına şu önerilerde bulunuyor:
Radıka, diken üzümü, sarı çalı, dul avrat otu gibi bitkilerin çayları da safra kesesini koruyucu etkisi vardır, taşların azalmasına yardımcı olabilir.
Kızartmalardan, ağır soslardan, uzak durun. Yumurta tüketimini sınırlandırın.
Öğün araları uzarsa safra koyulaşarak keseye zarar verir. Bu nedenle sık aralıklarla yenmelidir. Kuru kayısı, şeftali, kabak, yoğurt, balık, mantar, muz yiyin.
Safra kesesi hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için C vitamini içeren sebze ve meyveleri bol bol tüketin.