Tohuma radyasyon terapisi

Akdeniz Üniversitesi Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezinde tohumların verimi radyasyon uygulanarak artırıldı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Nisan 2015 , 00:00 Güncelleme Tarihi :10 Nisan 2015 , 11:41
Tohuma radyasyon terapisi

İÇİNDEKİLER

Akdeniz Üniversitesi Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Boztosun, Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezinde doğada binlerce yılda tamamlanan tohum ıslahını, nükleer teknikler kullanarak çok kısa sürede gerçekleştirdiklerini söyledi.

Uluslararası alanda radyasyonla tohum ıslahının bilinen bir yöntem olduğunu ifade eden Boztosun, tohum ıslahının normalde doğada gerçekleştiğini kaydederek, "Doğada binlerce yılda meydana gelen bu süreci radyasyon ile çok daha kısa sürelere indiriyoruz. Elimizde yüksek enerjili bir gama ışını var. Bu gama ışını ile tohumu rahatsız ederek mutasyona uğratıyoruz ve en verimli, kaliteli ürünler elde ediyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Boztosun, TAEK verilerine göre uygulanan teknikle buğday, arpa, çavdar, mercimek, soya, tütün ve nohut gibi ürünlerde verimi yaklaşık yüzde 10-20 artırmayı başardıklarını bildirdi.

RADYASYON KALINTISI YOK
Türkiye'deki radyasyon algısının genelde olumsuz olduğuna işaret eden Boztosun, nükleer uygulamaların dünya çapında yapıldığını, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun çalışmalarına Dünya Sağlık Örgütünün izin verdiğini söyledi.

Boztosun tohuma radyasyon uygulandığı zaman yetişen bitkide bir radyasyon kalıntısı meydana gelmediğini savundu.

"GDO İLE KARIŞTIRILMAMALI"
Prof. Dr. Boztosun, radyasyonla tohum ıslahı çalışmalarının genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile karıştırılmamasını istedi.

GDO'nun gen aktarımına dayalı bir teknoloji anlamına geldiğini belirten Boztosun, kendilerinin yaptığı çalışmanın ise doğanın binlerce yılda yaptığı değişimi radyasyon ile daha kısa sürede yaparak verim elde etmek olduğunu açıkladı.