Yumurta patlıcan bunaklığı unutcan

İlerleyen yaşlarda görülen unutkanlık, bunama ve Alzheimer rahatsızlığı yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, bu rahatsızlıklardan korunmak için badem, patlıcan, yumurta ve fasulye yemeyi öneriyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Temmuz 2016
Yumurta patlıcan bunaklığı unutcan
Modern çağın hastalığı olan Alzheimer hızlı bir şekilde yayılıyor. Bunun yanında bunama ve unutkanlık da özellikle 55-60 yaş grubu ve üstü kişilerde görülüyor. Bu durum yaşam kalitesini düşürüyor. Ancak uzmanlar, doğru ve dengeli beslenme ile bu hastalıkların önlenebileceğini belirtiyor. Selenyum, Omega 3, folik asit, B6, B12, C ve E vitamini gibi antioksidanlar beyindeki zararlı maddeleri temizleyerek, hafızaya destek oluyor diyen uzmanlar şunları söylüyor: "Folik asit yeşil yapraklı sebzelerden, B12 kırmızı etten, B6 tahıllı ürünlerden, Omega 3 balıktan sağlanırken selenyum minerali sıklıkla toprakta bulunur. Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişlerde antioksidan içerikli yağlar bulunur.

UNUTKANLIĞA SON
Anne adaylarının gebelik süresince folik asidi yeterli miktarda alması, bebek beyninin hafıza hücreleri için anahtar görevi görüyor. Folik asit desteği yetişkinler için de önemlidir. Alzheimer ve bunama riskine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdalar tüketilmelidir.

PATLICAN HÜCRELERİ ONARIYOR
Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımı ve hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Bunun bir sonucu olarak hafızanın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlar.

BADEM MUCİZESİ
E vitamini beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durduruyor. E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmaya yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.

YUMURTAYLA YENİLENİN!
Beynin iletim servisi olan nörotransmitterleri destekleyen kolin maddesi bir çeşit B vitaminidir. Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlar. Araştırmalar, yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra yumurtada bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için nörotransmitter dengesini korumaktadır.

HAFIZAYI GELİŞTİRİYOR
Yaban mersini, çilek gibi bazı meyveler ve domates, havuç gibi sebzeler yüksek oranda antioksidan içermektedir. Beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan içerikli bu gıdaları tüketen yaşlı insanların kısa dönem hafızaları gelişir.

KARBONHİDRATA DİKKAT!
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artmasına bağlı olarak sorunlar yaşanabilmektedir. Glikozun elde edilebileceği karbonhidrat ve yağ tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir. Uzun süreli fazla şeker tüketiminin nörolojik sorunları ortaya çıkardığı unutmamalıdır. Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Balık yağıyla birlikte bitkisel yağ tüketimi beyin sağlığı bakımından önemli bir yer tutmaktadır.