D VİTAMİNİ KAYNAKLARI
"D3 vitamini daha çok balık yağında, sardalya, uskumru, somon, ton balığında bulunuyor. Aynı zamanda yumurta sarısı, tereyağı ve karaciğer de D vitamini kaynakları arasında yer alıyor. Bitkilerden ise en çok maydanoz ve ısırgan otu bu vitamini barındırıyor."
KİMLER RİSK ALTINDA?
"İnsanlar sağlık merkezlerinde rutin kan testlerinde D vitamini ile vitamin D3 depolarına da baktırmaları gerekiyor" diyen Dr. Mamık, şöyle devam ediyor: "D vitamini, bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlıyor. Kemiklerde kalsiyum birikmesini sağlayarak kas ve kemik gelişiminde önemli rol oynuyor. Kemik erimesini engelliyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. D vitamini eksikliği en çok, hamileler, emziren kadınlar, 70 yaşından büyükler, esmer tenliler, şişmanlar, güneşlenirken cilt koruyucu krem kullananlar, güneşlenmeyenler, beslenme ve bağırsakta emilim bozukluğu olanlar, böbrek ve karaciğer yetersizliği olanlar, zayıflama ilacı kullananlar, AIDS hastalarında sık görülüyor."
FAZLASI ZARARLI
Güneş ışınlarıyla D vitamini üretimi toksik seviyelere ulaşmaz ancak gıdalar yoluyla aşırı D vitamini tüketimi anoreksi (iştahsızlık, yemek yememek), aşırı kilo kaybı, çarpıntı ve aritmi, böbrek taşı ile kalp krizi riskini arttırabilir. D vitamini bakımından zengin istiridye, yağlı süt, şarküteri ürünleri, peynir ve yumurta aynı zamanda yüksek oranda kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.
ÖMRÜ UZATIYOR
D vitamini düzeyinin kanser hastalarının hayatta kalma şansını artırdığına işaret eden Dr. Hasan M. Mamık "D vitamini kas zayıflığına karşı vücudu korur. Kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir. Bağışıklık sistemini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder" şeklinde konuştu.