PROTEİNİ UNUTMAYIN
Selenyum minerali tiroit hormonu için önemli rol oynar. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar tüketin.
Omege-3, tiroit fonksiyonlarını düzenleyici özelliktedir. Bu nedenle daha fazla balık tüketmeye çalışın.
Tam tahıl ürünlerini ve kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin. Kuru baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdır ve haftada 2 kez tüketilmelidir.
Deniz ürünleri, sarımsak, su teresi, yumurta sarısı, maydanoz, kayısı, mantar, bira mayası genel olarak troid fonksiyonları için faydalı besinlerdir.
Tiroitte en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2.5 litre su için.
Çikolatayı tiroit hastaları dikkatli tüketmeli.
MetabolizmayI hızlandıran, elma sirkesi, turp, maydanoz gibi gıdaları daha çok tüketmeye çalışın.
Çağın hastalığı stres birçok hastalık gibi tiroit bulgularını da tetikler. Stresle baş etmek için elinizden geleni yapmaya gayret gösterin.
OBEZLERİ DE TEHDİT EDİYOR
Haşimato, obezite hastalarında da sık görülüyor. Troid bezinin az çalışmasına yol açan bu hastalık, metabolizmayı yavaşlatıp, kilo almaya ve psikolojik problemlere yol açıyor. Depresyon, sıcak ve soğukta rahatsızlık hissi, el ve ayaklarda uyuşma, devamlı halsizlik, panik atak, kalp hızında yavaşlama ve çarpıntı, kabızlık, migren atakları, bacakta kramplar, unutkanlık, doğurganlığın kaybolması, saç dökülmesi gibi şikayetler ortaya çıkıyor.
ÖNCE KİLO VERDİRİYOR
Hastalık başında troit bezi çok çalışıp, terleme, zayıflama, çarpıntı şikayetlerine neden oluyor. Bu sırada kalıcı hipertroidi tedavisi verilirse, yani bezin çalışması ilaçlarla yavaşlatılırsa ileride bez çok daha az çalışıp hastalık şiddetleniyor. Çünkü hastalığın ikinci devresinde her halükarda hipotroidi meydana geliyor. Tedavide tiroit hormonunu dışarıdan vermek gerekiyor. Dozu ise kişiye göre değişiklik gösteriyor.