Güneşte fazla kalma hayatınla oynama

Hava sıcaklıkları arttı, uzmanlardan art arda uyarılar geldi: Güneş çarpması yüksek ateş, baş ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Acil müdahale gerektirir. Aksi halde kişi komaya girebilir; ölüm riski yükselir

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Temmuz 2017
Güneşte fazla kalma hayatınla oynama
Son 30 yılın en sıcak günleri yaşanırken, uzmanlar güneş çarpmalarına karşı uyardı. Dr. Fırat Dalgıçer, günün en sıcak saatlerinin 10.00-16.00 arası olduğunu ve bu saatler arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi. Özellikle çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı olanların aşırı sıcak havalarda dışarıya çıkmamasını isteyen Dr. Dalgıçer, "Bu saatler arasında dışarı çıkmak zorunda kalanlar, mutlaka güneş koruyucu krem kullanmalı, açık renkli kıyafetler tercih etmeli, tuz içeren sulu gıdalar almaya özen göstermeli" dedi. Aşırı sıcağa maruz kalmanın güneş çarpmasına neden olacağına dikkat çeken Dr. Dalgıçer, güneş çarpmasının belirtileri ve nasıl müdahale edilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

BELİRTİLERE DİKKAT!
"Güneş çarpmasının en önemli belirtisi vücudun kendi ısısını ayarlama mekanizması bozulduğu için ateşin 40-41 derecelere kadar yükselmesidir. Bunun yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, terleyememe, bulantı, nabız hızında artma, yorgunluk hali, kol ve bacaklarda kramplar hatta komaya kadar gidebilen nörolojik belirtiler görülebilir. Güneş çarpmasına maruz kalan kişiler, zamanında müdahale edilmezse hayatını kaybedebilir. Bu yüzden kişinin bilinci kapalı ise vakit kaybetmeden hastaneye götürülmelidir. Güneş çarpması acil tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen güneş çarpması beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar verr. Hasar, ciddi komplikasyon neden olup daha uzun tedaviler gerektirebildiği gibi ölüm riskini de arttırır."

İLK YAPILMASI GEREKENLER
Eğer güneç çarpması geçirdiğinizi düşünüyorsanız ilk iş hemen 112 Acil Servisi aramak olmalı. Ambulansı beklerken gölge bir yere geçip, üzerinizdeki fazla giysileri çıkarmalısınız. Eğer yanınızda birisi varsa sizi soğuk suyun altına sokup vücut ısınızı düşürmeye çalışmalı.

DOĞAL BESİNLERİ HAFİFE ALMAYIN
*Soğan: Güneş çarpan kişinin alnına soğanı ezerek koyun, ısının alınmasına yardımcı olacaktır.
* Çemen: Kurutulmuş çemeni ıslatarak ezin ve balla karıştırın. 3-4 saat arayla 2-3 kaşık bu karışımdan alın. Daha hızlı şekilde kendinize geleceksiniz. * Ayran: Bol bol ayran veya yoğurt tüketin. Yoğurdu aynı zamanda cildinizi soğutmak amacıyla da kullanabilirsiniz. Bunun için vücudunuza yoğurt sürün.
* Meyve-sebze: Güneş çarpması esnasında savunma sistemi yorgun düşmüştür. Bunun için bol bol meyve-sebze tüketmeye çalışın.

SU TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN
Sıcak havalarda terleme ile birlikte sıvı ve mineral kaybı artacağından, su ihtiyacı hissedilmese bile günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerekiyor. Dr. Fırat Dalgıçer, sıcaklardan korunmak için sık sık duş almanın faydalı olacağını belirtirken, hamur işi, kızartma gibi ağır yiyeceklerden ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerektiğini ifade ediyor.

VÜCUT AŞIRI ISINIR KALP-BEYİN ZORLANIR
Güneş çarpması yüksek sıcaklıkta uzun süre kalınması sonucu vücudun aşırı ısınmasıyla meydana gelir. Vücut ısısı 40 derece veya daha yükseğe çıkarsa, bünyede değişiklikler olur ve güneş çarpması gerçekleşir. Güneş çarpması acil tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen güneş çarpması hızla beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar verebilir. Hasar, ciddi komplikasyon neden olup daha uzun tedaviler gerektirebildiği gibi, ölüm riskini arttırır.