Gurbetçilere randevu şoku

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadıkları yerde ilk kez oy kullanacak olmaları, randevu sisteminin yarattığı karışıklık yüzünden çileye dönüştü.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Ağustos 2014 , 00:00 Güncelleme Tarihi :01 Ağustos 2014 , 14:09
Gurbetçilere randevu şoku
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yurt dışında oy kullanacaklar için zorunlu hale getirdiği randevu sistemi, 50 yıl sonra, yaşadıkları ülkede oy verme hakkı kazanan Türk vatandaşlarının heyecanını çileye dönüştürdü. Bunun üzerine Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un talebi, kurul tarafından reddedildi.

OY VERMEYİ ENGELLİYOR

Şentop, yurt dışında yaşayan ve cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için randevu alan kişi sayısının 240 binde kaldığı, randevu sisteminin seçimin düzen içinde yürütülmesini sağlamasına karşın seçmenlerin oy verme hakkını engelleyici bir mahiyet kazandığı gerekçesiyle düzenlemenin kaldırılması talebiyle YSK'ya başvurdu. Kurul söz konusu talebi kabul etmedi.

AVRUPALI TÜRKLER ÖFKELİ

Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Almanya ve Avustralya gibi ülkelerde ciddi sorunlar yaşandığını belirten AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk, 'YSK, vatandaşın anayasal hakkını randevu siteminin teknik özelliklerine kurban etmemelidir'' dedi. Seçimde uygulanan randevu sisteminden dolayı büyük sorunların yaşandığını ifade eden Külünk, 'Randevu sistemi diye bir kavramla teknik olarak oy kullanmanın bu derece zorlaştırıcı hale getirilmesinden dolayı açıkçası Avrupalı Türkler öfkeli'' diye konuştu.

KONFOR AMAÇLANDI EZİYET OLDU

Vatandaşa ısrarla 'Randevu alacaksınız' denmesini anlayamadıklarını dile getiren Külünk, 'SEÇSİS Vatandaşımızın oy kullanma konforu düşünülerek bu yapıldı, ancak konforun ötesinde vatandaşımıza eziyet ediyoruz' diyerek, randevu sisteminin kaldırılması gerektiğini söyledi.

RANDEVU VAR İSİM YOK

Oy kullanma işlemleri sırasında yaşananları Yeni Şafak'a değerlendiren Union of European Turkish Democrats (UETD) Başkan Yardımcısı Asiye Bilgin, 'Vatandaşların randevu aldıklarına dair ellerinde belge var, ancak listede isim çıkmadığı için oy kullanılmasına izin verilmiyor. Yüzlerce kilometre yol kat edip oy kullanmak için sandık başına gelen vatandaşlar, sandık başkanlarıyla gerginlik yaşıyor' şeklinde konuştu. Sandık başkanları ve müşahitlerin saat 7 itibariyle sandık başındaki yerlerini aldığını belirten Bilgin, 'Seçim için eğitim almış ve isim bildirmiş bazı müşahitlerin isimleri de YSK tarafından yollanan listelerde çıkmadı' dedi.

YSK'NIN SİSTEMİ HAZIR DEĞİLDİ

Sabahın erken saatlerinde oy kullanmak üzere yollara düşen vatandaşlara zorluk çıkarıldığına dikkat çeken Bilgin, 'Almanya'nın Essen şehrine oy vermeye giden bir vatandaşımız sabahın 8'inde oy merkezine geliyor. Ancak YSK'nın sistemi hazır olmadığı için beklemesi gerekiyor. İşlem uzun sürünce oyunu kullanmadan mekanı terk etmek zorunda kalıyor. Hafta içi oy kullanmak zorunda bırakılan insanlar, çalışıyor ve işe gitme sorumluluğu var' diye açıkladı.

HAFTASONU RANDEVU KALDIRILSIN

Oy kullanma işlemlerinin yalnızca iki günü hafta sonuna denk geliyor. YSK'nın otomatik randevu sistemiyle vatandaşa sıra vermesinin büyük mağduriyetlere neden olduğunu söyleyen Bilgin, 'Hafta sonu randevu sisteminin kaldırılmasını talep ediyoruz. Her vatandaş bağlı bulunduğu temsilcilikte oyunu kullanmalı. Hafta içi çalışan insandan 8-17 arası mesai saatinde oy vermesi beklenemez' dedi.

Randevu sisteminin oluşturduğu sorunlar tartışılırken, bayram tatilini memleketi Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde geçiren YSK Başkanı Sadi Güven de katılımın düşük olduğunu doğruladı. Yurt dışında yaşayıp seçmen kütüklerine kayıtlı olan kişi sayısının 2 milyon 798 bin 709 olduğunu belirten Güven, buna rağmen 248 bin 287 kişinin randevu aldığını kaydetti. 'Vatandaşlarımızın daha fazla itibar etmelerini, anayasal haklarını kullanarak sandığa gitmelerini istiyorum' diyen YSK Başkanı Güven, katılımın düşük olmasını seçimin tatil dönemine denk gelmesine bağladı.

İLK OY AVUSTRALYA'DAN

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa giden ilk gurbetçi, Avustralya'da yaşayan Samsunlu Sinan Seven oldu. Avustralya'nın Melbourne kentindeki St. Kilda City Hall'da yerel saatle 08.00'de oyunu kullanan Seven, 'Meodow Heihgts semtinde oturuyorum. Bir saatlik yoldan geldim. Birincilik bana nasip oldu' dedi. Yurtdışında ilk kez oy kullandıkları için heyecanlı olan Seven, 'Çok gururluyum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olur inşallah' diye konuştu.

GURBETÇİ SANDIK BAŞINDA

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Avustralya'dan Kanada'ya, dünyanın pek çok noktasında kurulan sandıklarda oy verme işlemi başladı. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar, ilk kez bulundukları ülkelerde sandık başına gidiyor. Çin'de bir gün süren oy verme işlemi Almanya gibi Türklerin yoğun olduğu ülkelerde dört gün boyunca devam edecek

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına, cumhurbaşkanını belirlemek için ilk kez bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkı tanınan seçimde, oy verme işlemi dün itibariyle başladı. Kimi ülkelerde 1 gün sürecek oy verme işlemi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde dört gün sürecek.

ÇİN'DE OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI

Çin, Türkmenistan ve Rusya'da yaşayan vatandaşlar da oy kullanmaya başladı. Çin'de Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğunda dün sabah başlayan oy verme işlemi, aynı gün yerel saatle 17.00'de sona erdi. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki Türk Büyükelçiliğinde dün sabah başlayan oy kullanma işlemi ise dört gün sürecek. Rusya'nın başkenti Moskova ile birlikte toplam 4 ayrı kentinde başlayan oy verme işlemi de üç gün boyunca devam edecek.

ALMANCILARIN İLGİSİ BEKLENENİN ALTINDA

En kalabalık Türk nüfusun yaşadığı Almanya'da seçimlere katılım, beklenenin altında gerçekleşiyor. Sandıkların Berlin'de Olimpiyat Stadı, Frankfurt'ta spor salonu, Münih, Hannover, Köln gibi diğer kentlerde ise benzer geniş mekanlarda kurulmasına rağmen sandığa gidenlerin sayısının yüksek olmadığı belirtiliyor. Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu, katılımın düşük olmasını, yaz tatiline ve gümrük kapılarında da oy verilebilmesine bağladığını söyledi.

AVRUPA'DA OY VERME İŞLEMİ SÜRÜYOR

Avrupa genelinde de oy verme işlemi dün sabah itibariyle başladı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Fransa, İsviçre, Romanya gibi ülkelerde 4 gün sürecek olan oy verme işlemi, bazı ülkelerde 3, bazılarında 2 gün, Türklerin az olduğu yerlerdeyse 1 günde tamamlanacak.

OYLAR TEL AVİV'DE KULLANILACAK

İsrail'de yaşayan 4 bin 600 Türk vatandaşı, cumhurbaşkanı seçimi için Tel Aviv Büyükelçiliğinde oy kullanıyor. Vatandaşlar sabah 08.00'den itibaren burada kurulan iki sandıkta oylarını kullandı. Oy verme işlemi saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Katılım düşük olmasına rağmen sandığa gidenlerin, ilk kez yaşadıkları yerde oy kullanacakları için heyecanlı oldukları görülüyor. Sefer İdrisoğlu, yurt dışında oy kullanmanın büyük bir fırsat olduğunu ve herkesin bu fırsatı değerlendirmek isteyeceğini ifade ederek, 'Sayın Başbakanımıza oy verdik. Çünkü Başbakanımız 12 yıldır ülkemize hizmetler verdi' dedi. Tuba Temizsoy ise ilk defa oy kullandığını belirterek, bundan dolayı kendisini ilk defa tam bir Türk vatandaşı gibi hissetmeye başladığını söyledi.

SONUCU HAYIRLI OLSUN

Moskova'da oyunu kullanan Erkal Parmaksız da vatandaşlık görevini yerine getirdiğinin belirterek, 'Buradaki organizasyon gayet güzel, sorunsuz bir şekilde oyumuzu kullandık. Herkese kolay gelsin, sonucu da hayırlı olsun' ifadesini kullandı.

Hollanda'nın Rotterdam kentinde ilk oyu kullanan grupta yer alan Pervin ve Sevgili Demirtekin, uzun yıllardır yaşadıkları yurt dışında ilk kez oy kullandıklarını belirterek son derece heyecanlı olduklarını belirttiler. Kopenhag'da yaşayan Sivaslı Cafer Bulut ise 'Ülkem için burada oy kullanmak güzel bir duygu, heyecandan bütün gece uyuyamadım' dedi.