Aşının yurtdışında üretimi ve tanıtımına yatırım yapan RDIF yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl 500 milyondan fazla kişiye yetecek kadar aşı üretmek için uluslararası üretim ortaklarıyla mevcut anlaşmalarını genişletmeye devam ettiğini ifade etti. Sputnik V aşısının ilk yurt dışı teslimatlarının, yabancı üreticilerle mevcut ortaklıklar temelinde Ocak 2021'de müşterilere yapılacağını açıklayan RDIF, son zamanlarda taleplerini ileten müşterilerin Mart 2021'den itibaren aşının ilk partilerini alabileceğini bildirdi.
Şu anda, Rusya'daki Sputnik V aşısının Faz III testlerine; çift kör, randomize, plasebo kontrollü klinik kayıt sonrası çalışmasına 40 bin gönüllü katılıyor. Denemeler sırasında henüz beklenmedik bir yan etkiye rastlanmadığı belirtilirken, katılımcıların takibine devam ediliyor.
HANGİ KORONAVİRÜS AŞISI NE KADAR?
PFIZER/BIONTECH
Reuters'a konuşan AB yetkilileri, Avrupa Birliği'nin Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşı satın almak için 10 milyar dolardan fazla ödediğini söylemişti. İsmini açıklamayan kaynak, "Milyonlarca doz aşı almak için 10 milyar dolardan fazla ödendi" ifadesini kullanmıştı.
AB'nin Covid-19 aşısının dozuna 15.50 euro ödeyeceği belirtilmişti. ABD'nin ise aynı aşı için doz başına 19.5 dolar ödeme yapacağı ifade edilmişti.
Aşının çift doz halinde kullanılması gerektiği de vurgulanmıştı.
MODERNA
Moderna ise sipariş edilen miktara bağlı olarak hükümetlerden COVID-19 aşı adayının dozu başına 25 ila 37 ABD Doları (yaklaşık 190 ile 287 TL arası) arasında ücret alacağını duyurmuştu.
SINOVAC
Çin'in CoronaVac aşısının tam fiyatı belli olmamakla birlikte, Ekim ayında Financial Times, acil kullanım için sunulan koronavirüs aşısının çift dozunun 60 dolar (yaklaşık 465 TL) olduğunu belirtmişti.