İŞTE SABAH SAATLERİNDEN BU YANA ERMENİSTAN'DA YAŞANANLAR
-Başkan Nikol Paşinyan darbe girişimine karşı sokağa indi.
- Ajanslar da Paşinyan'ın fotoğraflarını son dakika olarak geçti.
-Rusya'dan Ermenistan'a itidal çağrısı. Kremlin'den yapılan açıklamada "Gelişmeler endişe verici. Anayasal çerçevede kalınmalı" denildi.
-Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.
Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu.
Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır." dedi.
Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz." ifadesini kullandı.
-Ermenistan Silahlı Kuvvelteri Ermenistan Başkanı Nikol Paşinyan'ı istifaya çağırdı.
ERMENİSTAN'DA NELER YAŞANMIŞTI?
Paşinyan, Azerbaycan - Ermenistan arasında geçen yıl yaşanan çatışmalardan sonra ülkesinin yenilgisine sebep olmakla suçlanmıştı.
9 Kasım'da yenilgi anlaşmasını imzalayan Başbakan Paşinyan, haftalar boyunca protestoların hedefi olmuş ve göstericiler mağlup başbakanın istifasını istemişti. Uzun süren protesto gösterilerinde hedefe konan Paşinyan hükümeti istifaya davet edilmiş, başta başkent Erivan olmak üzere Ermenistan'ın tüm şehirlerinde yapılan gösterilerde halk ve güvenlik güçleri arasında zaman zaman sert çatışmalar yaşanmıştı.
DARBE GİRİŞİMİNİN ARKASINDA KİMLER VAR?
Dağlık Karabağ'daki işgalleri Azerbaycan'ın zaferiyle sona eren ve hezimete uğrayarak teslim olmak zorunda kalan Ermenistan bir kez daha karıştı. Ordu, Paşinyan'ın istifasını isterken Başbakan Paşinyan ise halkı sokağa çağırdı. Peki darbe girişiminin arkasında kimler var?
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi'nin açıklamaları:
"Bu Karabağ'da alınan mağlubiyet sonrası Ermenistan için kaçınılmaz durumlardan bir tanesi. Savaşta alınan hezimet sonrası Ermenistan hükümetinin halkı doğru şekilde bilgilendirmemesiyle şok etkisi oluşturması ve hala siyasi anlamdaki istikrarsızlığın devam ettiğinin bir göstergesi.
Ermenistan'da ordu ve halkın motivasyonunun ayrıştığını söyleyebiliriz. Paşinyan'ın Batı yanlısı bir tutum sergilemesi ve Rusya'nın buna tepkisi varken Azerbaycan'ın Karabağ'da zafer ilan etmesinde bunun etkisi oldu. Azerbaycan'ın zaferinin hazmedilmesi Ermenistan için kolay bir süreç olmadı. Rus silahlarına yönelik eleştirel yaklaşım da buna tuz-biber oldu adeta. Ordu da bunun için istifa istedi.
Siyasi karmaşanın askeri karmaşa ile desteklenmesi zaman alacak gibi görünüyor. Ermenistan için artık iki yol söz konusu ya Azerbaycan ile uyumlu bir yol izleyecek ya da bu istikrarsızlığa katlanarak bölgedeki huzursuzluğun kaynağı olmaya devam edecek. Ermenistan için bu yenilgiyi hazmetme aşaması henüz gerçekleşmedi o yüzden ilk yol biraz zor görünüyor. Dolayısıyla bu karmaşa bir süre daha devam edecek.
Bundan sonraki süreçte Ermenistan siyasetinde Rusya'nın etkisi 10 yıllar boyunca etkisini gösterecektir. Ciddi bir ikilem var şuan. Nasıl bir sonuçla karşılaşacağımızı zaman gösterecek. Paşinyan bu darbe girişimini engellese bile bu karışıklık bir süre daha devam edecek."
Gazeteci Ali Alesger'in açıklamaları:
"Karabağ'daki savaşın Azerbaycan zaferi ile sonuçlanmasından sonra bu beklenen bir gelişmeydi. Özellikle Rusya destekli muhalefette Paşinyan'ın gitmesini istiyor. Moskova'da bulunan ünlü Ermeniler de Paşinyan'ın gitmesini istiyorlar.
Ermenistan'da bir çok kurum gibi Ermeni ordusu da Rusya'nın kontrolü altında hareket ediyor. Ve burada Rusya'nın gücü olarak sayılıyor. Bu nedenle ordunun Paşinyan'ın gitmesini istemesi çok doğal bir durumdur. Savaş sonrası Paşinyan'ı hemen göndermek istediler ancak bu başarısız oldu sonrasında Rusya'nın hamlesi ve ordunun hamlesiyle göndermek istiyorlar.
Rusya halk ve muhalafet ile Paşinyan'ı görevden alamayacağını birkaç gün önce gördü. Çünkü Halk Karabağ yenilgisinden Paşinyan ile beraber Rusya'yı da sorumlu tutuyor. Ermeniler Rusya'nın Paşinyan'ı kurban vermek istediğini düşünüyorlar."
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu'nun açıklamaları:
"Azerbaycan'ın kendi meşru topraklarını geri almasından sonra bir ateşkes imzalandı. Bu anlaşmadan sonra Paşinyan ciddi sıkıntılar içerisine girdi ve halk sokaklara döküldü. Böyle bir istikrarsızlığın böyle bir sonuç vermesi bizim için şaşırtıcı bir sonuç değil.