ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin başkenti Washington DC'de İsrail yanlısı insan hakları örgütü J Street'in yıllık konferansında konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin başkenti Washington DC'de İsrail yanlısı insan hakları örgütü J Street'in yıllık konferansında konuştu.
Blinken, Binyamin Netanyahu'nun seçim zaferinin ardından aşırı sağcılar ile kuracağı koalisyon hükümetine değinerek, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail'de kurulacak yeni hükümeti kişilere göre değil izlediği politikalara göre değerlendireceğini ifade etti. Blinken, İsrail-ABD ilişkilerinin onlarca yıldır kurulan standartlara bağlı kalacağını aktararak, "İsrailli dostlarımızla dürüst ve saygılı bir şekilde konuşacağız" dedi.
"ABD BİR FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞACAK"
Biden yönetiminin bir Filistin devletinin kurulması için çalışmaya devam edeceğini aktaran Blinken, "(Yahudi) Yerleşimlerin genişletilmesi, Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımlar, kutsal yerlerin tarihi statükolarının bozulması, yıkımlar ve tahliyeler ile şiddete teşvik de dahil olmak üzere, iki devletli çözüm umutlarını baltalayan her türlü eyleme kesin olarak karşı çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
"FİLİSTİNLİLER VE İSRAİLLİLER EŞİT HAKLARA SAHİP DEĞİL"
İsrail ile komşuları arasındaki normalleşmenin, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barışı inşa etmenin yerini alamayacağını aktaran Blinken, "Tarafları iki devlet ihtimalini baltalayacak adımlardan caydırmak yeterli değil. Çünkü gerçek şu ki, bugün Filistinliler ve İsrailliler eşit özgürlük ve güvenlik ölçülerine sahip değiller" dedi.
Batı Şeria'da İsrail'den veya Filistinlilerden gelen şiddete eşit muameleyi desteklediğini belirten Blinken, Biden yönetimin diplomasi ve yeniden sağlanan ekonomik yardım yoluyla Filistinlilerle yeniden ilişki kurma çabalarını hatırlattı. Filistinlilerin hayatlarını maddi olarak iyileştirme ihtiyacına dikkat çeken Blinken, ABD'nin İsrail'i buna uygun politika reformları başlatması için teşvik ettiğini açıkladı.
Blinken ayrıca, Filistin yönetimine de hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve hesap verebilirliği güçlendirme çağrısında bulunarak, "İsrail'in kalıcı barış umutlarını ilerletmek için adımlar atma sorumluluğu olduğuna inandığımız gibi, Filistin yönetimi de gerçek bir ortak olma iradesine sahip olduğunu göstermelidir" dedi.
İSRAİL'İN İLHAK PLANI NEDİR?
İsrail yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" etmeyi planlıyor.
Söz konusu plana göre, "ilhak" edilecek bölgeler, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor.
"İlhak" edilecek bölgelerde yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığı mı verileceği yoksa işgal altındaki Doğu Kudüs'te olduğu gibi sadece oturum izni mi tahsis edileceği konusunda farklı görüşler dile getiriliyor.
İsrail, Ürdün Vadisi'nin "kendi güvenliği için önemli olduğu" iddiasıyla "ilhak" etmeyi istediğini öne sürüyor. Yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin ise boşaltılmayacağını ve bu yerlerin "İsrail'e bağlanması gerektiğini" savunuyor.
Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor ve buralarda 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.
Filistin toprakları üzerine kurulan bu yerleşim birimleri, Filistin kentlerini, beldelerini, köylerini birbirinden ayırıyor.
Buralarda ikamet eden Yahudi yerleşimciler, toprakları zorla ellerinden alınan Filistinlilere ait beldelere, köylere ırkçı saldırılar düzenliyor.
Saldırılarda, araçları yakan, evlerin duvarlarına ırkçı sloganlar yazan Yahudi yerleşimciler, sık sık Filistinli çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarını kesiyor.