Türkiye'nin uluslararası politikası dünya tarafından takip ediliyor. ABD merkezli haber sitesi HuffPost Yunanistan'dan Türk dış politikası ile ilgili dikkat çeken bir analiz geldi. Atina'nın da Brüksel gibi ertesi gün için plan yaptığını ve buna göre hareket ettiğini belirten köşe yazarı Giorgos Rakkas, Türkiye'nin ise önümüzdeki on yıla odaklandığına dikkat çekti.
"TÜRKİYE ÖNÜMÜZDEKİ ON YILA ODAKLANIYOR"
Türkiye ve Yunanistan arasında olumlu şekilde gelişen ilişkilerin diğer ülkeler tarafından dikkatle takip edildiğini belirten Rakkas, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı raporlarının Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerde durgunluk devam etse bile ılımlı bir iyimserlik hakim olduğunu öne sürdü.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye için söylediği "Aynı fikirde olmama konusunda anlaşalım." sözü doğrultusunda iki ülke arasında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi, göç konusunda daha etkili bir anlaşmaya varılması, afetler durumunda destek gibi "sözde pozitif gündeme" vurgu yapıldığını belirten Rakkas, Atina Brüksel gibi bir sonraki günü planlar ve ona göre hareket ederken Türkiye'nin ise önümüzdeki on yıla odaklandığını belirtti.
"AVRUPA'NIN ÖZGÜVENİ SARSILDI"
Pozitif gündemi vurgulama taktiğinin uluslararası ilişkilerde bir süredir yanlış olduğu kanıtlanan varsayımlara dayandığını söyleyen Yunan yazar, "artan ticaret rekabeti artırır" mantığının Rus-Alman ilişkilerini baltaladığını belirtti. Giorgos Rakkas'a göre bu mantık, "Alman mucizesinin Rus doğal gazına bağımlı olmasına ve zamanla iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüye gitmesine yol açarken Ukrayna'nın işgalinden sonra da Rusya'ya şantaj yapmak için bir araç haline geldi."
Alman ekonomisinin herkes tarafından taklit edilen bir örnek iken kaçınılması gereken bir örnek haline geldiğini söyleyen Rakkas, Avrupa'nın özgüveninin sarsıldığını belirtti.
TÜRK-YUNAN EKONOMİLERİNDE BÜYÜK FARK
Yunan yazara göre Türkler ise bu deneyimleri Yunanlılardan ve Avrupalılardan çok daha iyi değerlendirdi. Ankara-Atina arasındaki pozitif gündemin Yunanistan ve Avrupa'da daha fazla yer aldığını vurgulayan Rakkas, Türkiye'nin Yunanistan'ın özgüvenini baltaladığını ve bu sebeple de Yunan ve Türk ekonomileri arasında büyük bir fark oluşacağını öne sürdü.
MERKEZ TÜRKİYE OLACAK: HAKAN FİDAN'IN SÖZÜNE DİKKAT!
Türkiye'nin Avrupa'nın Doğu Akdeniz'den geçecek olan enerji rotalarının merkezi haline gelmeyi hedeflediğini belirten Yunan yazar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "Avrupa Birliği Türkiye olmadan gerçek anlamda küresel bir aktör olamaz." sözünü hatırlattı. Ayrıca, Türkiye küresel sistemdeki konumunu belirleyen tüm parametrelerin düzenleyicisi olmayı başarırsa Avrupa'nın özgüveninin ciddi bir darbe alacağını belirtti.
AVRUPA'NIN TEK ÇARESİ AFRİKA
Avrupa için Avrasya rekabetine karşı dayanıklılığı sağlayabilecek potansiyeli bir tek Afrika'nın olduğuna dikkat çeken Rakkas, bu sebeple Avrupa Birliği'nin sömürgecilik ve kolonyalizm geçmişini bu yüzden silmek ve Afrika ile yeni ilişkiler başlatmak için çaba harcadığını belirtti.
Türkiye'nin ekonomik ve kültürel ilişkilerinin yanı sıra askeri ve diplomatik faaliyetlerinin de Avrupa'nın çıkarlarını baltaladığını söyleyen Yunan yazar; Burkina Faso, Mali, Nijer ve Gabon'daki Avrupa karşıtlığında buluşan darbelere destek vereceğini belirtti.
"TÜRKİYE AVRUPA'YI KUŞATACAK"
Yunan yazar Başkan Erdoğan'ın da "Rus paralı asker grubu Wagner gibi Kara Kıta'da Türk çıkarlarının desteklerken Avrupa emperyalizmi ve Avrupa'nın tarihsel sorumluluklarını kınayan bir retorik benimsediğini" söyledi.
Rakkas'a göre Türkiye'nin Afrika'ya yönelik politikası, orta ve uzun vadede Avrupa'nın kuşatılması anlamına geliyor. Çünkü "Türkiye, Avrupa kıtasına yakınlığı ve demografik dengesizlikler dolayısıyla belirleyici bir rol oynayarak bölgeyi kontrol altına alacak."