ENFLASYON KONTROLDEN ÇIKABİLİR
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, ülkede enflasyonun kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu. Bakan, "Temel endişem, enflasyonun sabit kalabilmesi, kalıcı olarak dörtnala gitmesi ve onu kontrol altına alamamanızdır. Enflasyon en büyük risk çünkü yoksullaşmaya yol açıyor, yeni yatırımları caydırıyor. Enflasyonla mücadele büyük bir önceliktir" dedi.
DUŞ BAŞLIKLI ELYSEE
Fransa'da enerji krizinin elektrik ve doğalgaz kesintilerine yol açması durumunda halkın banyo yapma sıkıntısı yaşayacağına dikkati çekmek için hazırlanan fotomontajlı "duş başlıklı Elysee Sarayı" afişi gündem oldu. Son dönemde yaptığı afişlerle adından söz ettiren Michel-Ange Flori, Elysee Sarayı'na duş başlığından suyun aktığı ve üzerinde "Bu kış Fransızlar duş almak için Elysee'ye gidecek" ifadeleri yazılı fotomontajlı afişi, "Şatonun sabun vermediğini lütfen unutmayın!" notuyla sosyal medya hesabından paylaştı.
AVRUPA'NIN ÜRETİM MERKEZİ OLABİLİRİZ
Avrupa'nın yaşadığı enerji krizini köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, Türkiye'nin krizi fırsata çevirebileceğine dikkat çekti. Tezel, "Bizde Avrupa'ya göre işçilik de ucuz. Coğrafi açıdan da Avrupa'ya yakınız. Dolayısıyla Avrupalılar yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirebilir. Enerji krizini Türkiye fırsata çevirebilir. Avrupa'nın üretim merkezi olabiliriz." ifadelerini kullandı.
İşte Tezel'in bugünkü yazısı;
Rusya'nın doğal gaz akışını durdurmasının ardından Avrupa'da geçen seneye göre enerji maliyetleri 10 kat arttı.
Avrupa'da fabrikalar yükselen elektrik ve doğal gaz faturaları sebebiyle kapanmaya başladı. Çünkü bu enerji maliyetleriyle üretim yapmak zarar etmek demek!
Bloomberg HT'den Zeynep Bayar'ın haberine göre; Avrupa Metaller Birliği (Eurometaux), AB temsilcilerine gönderdikleri mektupta, enerji krizi nedeniyle alüminyum ve çinko kapasitesinin yüzde 50'sinin kaybedildiği, silikon, bakır ve nikel sektörünün de krizden olumsuz etkilendiği vurgulandı.
Örneğin Hollanda'da alüminyum fabrikası Damco, çinko üreticisi Nrystar, eylül başında üretimi durdurdu. Alman alüminyum devi Speira GmbH, alüminyum üretimini yüzde 50 azaltacağını duyurdu. Fransa'da 77 yıldır faaliyet gösteren cam üreticisi Duralex, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle üretimi durdurdu. Bunlar gibi üretimi durduran birçok büyük fabrika var.
Peki, bu durum Türkiye'ye olumlu yansır mı? Bazı uzmanlar AB'de iç talepte yaşanan gerilemenin, Türkiye'nin AB'ye yönelik ihracatında olumsuz bir tablo oluşturduğunu söylüyorlar. Bazıları da Türkiye'de sanayicinin temmuz 2022'de Avrupa ülkelerine göre yüzde 143 daha ucuz elektrik kullandığını ve bunun da üretim açısından avantaj olduğunu söylüyor.
BAHARI BEKLEYİN!
Fabrikalarda doğal gaz da Avrupa'ya göre yüzde 77 daha ucuza kullanılıyor.
Bizde Avrupa'ya göre işçilik de ucuz. Coğrafi açıdan da Avrupa'ya yakınız. Dolayısıyla Avrupalılar yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirebilir.
Enerji krizini Türkiye fırsata çevirebilir. Avrupa'nın üretim merkezi olabiliriz.
Galericilere getirilen 6+6 kuralının araç fiyatlarını kısmen de olsa düşürmesi... Sosyal konut projesine gösterilen büyük ilgi sayesinde konut fiyatları artışında yaşanan düşüş...
Akaryakıt fiyatlarında başlayan kademeli düşüş... 2022'de turizm gelirinin yüzde 190 artması... Avrupalı turistlerin kışın da Türkiye'ye gelecek olması vs... Tüm bu gelişmeler sayesinde enflasyon kademeli olarak düşüşe geçebilir.
Türkiye bahar aylarına daha güçlü girebilir.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN