AVRUPA EKONOMİSİNİN KÖTÜ GİTTİĞİ ALGISI YÜKSELDİ
Öte yandan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşayanlar arasında Avrupa ekonomisinin kötü gittiği algısı yükseldi. AB ülkelerinde düzenli olarak yapılan Eurobarometer anketinde, Avrupa vatandaşlarına ekonominin durumu da soruldu.
Kendi ülkelerinin ekonomilerinin kötü olduğunu düşünenlerin oranı kış döneminden bu yana 5 puan artışla yüzde 64, AB ekonomisini kötü bulanların oranı 7 puan artarak yüzde 51 oldu.
Gelecek 12 ayda ekonominin durumuna ilişkin beklenti sorulduğunda Avrupalıların çoğu olumsuz beklenti dile getirdi.
Kendi ülkesinin ekonomisinin daha kötüye gideceğini düşünenlerin oranı 22 puan artarak yüzde 53 olurken "daha iyi olur" diyenlerin oranı 12 puan düşerek yüzde 16 olarak kaydedildi.
AB ekonomisinin daha kötü olacağını söyleyenlerin oranı 18 puan artışla yüzde 42'ye çıktı, "daha iyi olur" diyenler ise 9 puan düşüşle yüzde 16 oldu.
Avrupa vatandaşlarının ana kaygılarının başında ise fiyat artışları bulunuyor. Ankette, AB genelinde ana kaygı unsuru yüzde 34 ile fiyat artışları, enflasyon ve yaşam maliyeti, yüzde 28 ile enerji arzı, yine yüzde 28 ile uluslararası durum, yüzde 20 ile çevre ve iklim değişikliği, yüzde 19 ile ekonomik durum olarak gösterildi.
FİTCH, KUZEY AKIM'IN KAPATILMASININ AVRO BÖLGESİ'NDE RESESYON OLASILIĞINI ARTIRDIĞI UYARISINDA BULUNDU
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz arzının tamamen durmasının Avro Bölgesi'nde resesyon olasılığını daha da artırdığını bildirdi. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Kuzey Akım boru hattının tamamen kapatılmasının 2023'te Avro Bölgesi Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYH) kuruluşun haziran ayında yaptığı tahminlere kıyasla 1,5-2 puanlık düşüşe neden olacağı öngörüldü.
Fitch, haziran ayında yaptığı tahminlerde, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve 2023'te yüzde 2,1 büyümesinin beklendiğini açıklamıştı. Açıklamada, Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz arzının tamamen durmasının Avro Bölgesi'nde resesyon olasılığını daha da artırdığı kaydedildi.
Rus gazının durmasının etkilerinin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında farklılık göstereceği belirtilen açıklamada, Almanya gibi Kuzey Akım boru hattına yüksek bağımlı ve gaz kaynaklarını çeşitlendirmek için düşük seçeneklere sahip olan ülkelerin sınırlı manevra alanına sahip olduğu aktarıldı.
Açıklamada, yüksek doğal gaz fiyatlarının Avrupalı şirketlerin marjları ve nakit akışları üzerindeki baskıyı artırdığına işaret edilerek, bölgedeki gübre ve metal şirketlerinin uluslararası emsallerine kıyasla üretim ve rekabet gücünün azalması riskleriyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Rus enerji şirketi Gazprom, 2 Eylül'de, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıklamıştı.
Rus yetkililer, Avrupa'ya yönelik doğal gaz sevkiyatındaki sorunların yaptırımlar nedeniyle yaşandığını öne sürerken, Avrupalı yetkililer Rusya'nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandığını iddia etmişti.