Azerbaycan'ın 19 Eylül'de başlattığı antiterör operasyonu ile Karabağ'da 24 saatte zafer elde edildi. Tüm dünyanın yakından takip ettiği harekat, Ermenistan'ın silah bırakıp ateşkes ilan etmesiyle son buldu.
Azerbaycan'ın 19 Eylül'de başlattığı antiterör operasyonu ile Karabağ'da 24 saatte zafer elde edildi. Tüm dünyanın yakından takip ettiği harekat, Ermenistan'ın silah bırakıp ateşkes ilan etmesiyle son buldu.
AF PLANLANIYOR
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev Reuters'a yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ'da silahlarını bırakan Ermeniler için af planladıklarını söyledi.
Eski askerler ve savaşçılar için de af sağlanabileceğini belirten Hacıyev, "Bazı silahlı grupların ve subayların, şartlarımızı kabul etmeyeceklerine ve direnmeye devam edeceklerine dair açıklamalarını görüyoruz.
Ayrıca bazı küçük grupların ormanda saklandığını görüyoruz. Ancak bunun büyük bir sorun veya güvenlik sorunu olacağını düşünmüyoruz.
Elbette bu bazı sorunlara ve zorluklara yol açacaktır ancak bu o kadar da büyük ölçekte olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
SÖZDE ERMENİ REJİMİNE AİT ANIT SÖKÜLDÜ
Ardından bölge adeta temizlenmeye başladı. İlk olarak Ermeni militanlarından temizlenen noktalara Azerbaycan güçleri intikal ederek asayiş sağlandı.
Öyle ki Azerbaycan askerleri tarafından, Ermeni gruplardan temizlenen kritik tepelere Azerbaycan bayrakları asıldı.
Sözde Ermeni rejimine ait anıt söküldü. Ardından Ermenilerin 1. Karabağ Savaşı ile ilgili 'zafer anıtı' olarak nitelendirdiği tankın kaldırıldığı görüldü.
Şuşa-Hankendi bölgesinde yer alan tank, güvenlik güçlerince vinçle yerinden söküldü.
DESTEK SAĞLANMAYA DEVAM EDİLECEK
Azerbaycan temsilcileri ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri 21 Eylül'de Azerbaycan'ın Yevlah kentinde bir araya gelerek görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmede, Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyonu ve bölgenin altyapısının yeniden tesis edilmesi ile faaliyetlerinin düzenlenmesi konuları ele alınırken, Ermeni nüfusun temsilcileri Ermenilerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için talepte bulunmuştu.
Azerbaycan tarafı da bu ihtiyaçların kısa süre içinde karşılanacağını belirtmişti.
Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı Karabağ Bölge Merkezi Başkanı Mirali Feyziyev, dün yardım konvoyunun yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusa insani konularda destek sağlanmasına devam edileceğini belirtmişti.
KONVOY HANKENDİ'YE ULAŞTI
Azerbaycan'ın Karabağ'daki Ermenilere dün gönderdiği yardım konvoyu, Hankendi'ye ulaştı.
Her biri 20 ton gıda ve hijyen malzemesi taşıyan 2 tır ve ekmek taşıyan 2 kamyondan oluşan insani yardım konvoyu, yükleri Karabağ'daki Ermenilere teslim etti. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, araçların gece saatlerinde Ağdam'a döndüğü duyurdu.
Öte yandan Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, Karabağ'da Ermenilerce kasıtlı yangınların çıkarıldığını ve idari arşivlerin yakılarak imha edildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada Karabağ'da gerçekleştirilen antiterör operasyonunun ardından tüm alanların tam kontrol ve gözlem altında tutulduğu belirtildi.
Açıklamada, "Hankendi şehrinde karşı tarafın kasıtlı olarak yangınlar çıkardığı, çeşitli idari binalarda belge, maddi delil ve arşivlerin imha edildiği gözlemleniyor" ifadeleri kullanıldı.
ERMENİ İSYANCILAR KASITLI YANGIN ÇIKARIYOR
Başarılı operasyonun ardından süreci mümkün olan en barışçıl şekilde yürütmeye çalışan Azerbacan'ın aksine bölgede Ermenilerce kasıtlı yangınların çıkarıldığını ve idari arşivlerin yakılarak imha edildiğini açıklandı.
Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, Karabağ'da Ermenilerce kasıtlı yangınların çıkarıldığını ve idari arşivlerin yakılarak imha edildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada Karabağ'da gerçekleştirilen antiterör operasyonunun ardından tüm alanların tam kontrol ve gözlem altında tutulduğu belirtildi.
Açıklamada, "Hankendi şehrinde karşı tarafın kasıtlı olarak yangınlar çıkardığı, çeşitli idari binalarda belge, maddi delil ve arşivlerin imha edildiği gözlemleniyor" ifadeleri kullanıldı.
Haber Muhabiri Emine Kavaoğlu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ülkesinde hedef haline getirildiğini belirtereki Başkent Erivan'ın gösterilerle çalkalandığını ifade etti.
PAŞİNYAN'IN A VE B PLANI
Binlerce gösterici Başbakan Nikol Paşinyan'ı hedef alarak "Hain Paşinyan istifa" sloganları atmaya devam ederken, muhalefet de Paşinyan'ın görevden alınması için bastırıyor. Paşinyan ise dün hükümet kabinesini durum değerlendirmesi için topladıktan sonra "A" ve "B" planlarını açıkladı.
Gece boyunca devam eden hükümet kabinesi toplantısında benimsenen planı daha sonra halka duyuran Başbakan Paşinyan, "Kabine toplantısında Karabağ ile ilgili tüm ihtimalleri değerlendirdik. 'A' ve 'B' planları yaptık. Ancak şu anda sadece 'A' planı üzerinde yoğunlaşmayı kararlaştırdık. Bu ilk planın temeli Karabağ bölgesinde yaşayan sivil Ermeni halkının can güvenliği sağlanarak evlerine dönmesi ve orada yaşamaya devam etmesidir. Ermeni halkı Karabağ'ı terk etmemeli. Soydaşlarımızın can güvenliği tehlikeye girerse o zaman 'B' planını devreye sokarız. Karabağ'dan Ermenistan'a gelecek 50 bin kadar mülteci için yerleştirme mekânları hazırladık. Umudumuz "B" planına gerek kalmamasıdır. Çünkü zaten şu anda mültecilerin güzergâhı sayılan Laçin koridoru Azerbaycan tarafından kilit altında tutulmaya devam ediliyor" açıklamasını yaptı.
TUTUKLAMALAR BAŞLADI
Paşinyan'ın sözlerine inanmayan muhalif protestocular taşkınlıkların dozunu dün arttırınca tutuklamalar başladı. İlk olarak şimdiki protesto gösterilerinin lideri pozisyonundaki "Ana-Ermenistan" hareketi lideri Anranik Tavanyan tutuklandı. Kısa bir süre sonra Ermenistan ikinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın oğlu Levon Koçaryan gözaltına alındı. Tutuklanan protestocuların çoğunluğu Ermenistan'daki Karabağ klanı temsilcileri olarak biliniyor.
Öte yandan Ermenistan'da gerilimin doruk yaptığı sırada basına konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Haciyev durumun bir an önce normalleşmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek, "Ermenistan Başbakanı, Karabağ halkı için bir tehdit bulunmadığını kabul ettiği sırada AB ve özellikle Fransa ve Almanya'dan kıyamet senaryoları sıralanıyor. Halbuki Azerbaycan'daki tüm kurum ve kuruluşlar Karabağ'daki sivil halkın güvenliği için çalışıyor. " şeklinde konuştu.
NELER OLMUŞTU?
44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrası Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar, tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Sözde rejim, son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.
Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya ve arazilere mayın döşemeye devam etti.
Azerbaycan'dan gelen, sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılması tansiyonu daha da yükseltti.
19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.
Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu 4 polis şehit oldu. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.Yaklaşık 24 saatlik operasyonun ardından Azerbaycan'ın talepleri kabul edildi ve ateşkes ilan edildi.